Siirry sisältöön

Vienti tökki edelleen huhtikuussa

by : 9.6.2014

Huhtikuun vientilukemat jatkoivat synkkien tavaravientilukemien sarjaa. Vienti jäi käytännössä kausitasoitettuna maaliskuun heikolle tasolle. Viime vuoden lopun pienen orastavan piristymisen jälkeen tavaraviennin arvo on tippunut takaisin viime vuosien pohjalukemiin. Huomionarvoista on, että vienti EU:n ulkopuolelle kautta linjan (eikä ainoastaan Venäjälle) on heikentynyt. Tämä viittaisi siihen, että euron vahvistuminen voisi olla osatekijä viennin kasvun hyytymisessä.

FINexpsa

Tullihallituksen mukaan selityksenä viennin laskulle ei tällä kertaa ollut öljyn vienti, joka huhtikuussa päinvastoin kasvoi voimakkaasti. Vuoden alkukuukausina öljyn viennin lasku on merkittävästi synkentänyt lukemia. Toimialakohtaisia lukemia ei vielä julkaistu.

Viennin kasvu euromaihin, joka viime vuoden lopulla piristyi selkeästi, on alkuvuonna jälleen hyytynyt. Sen sijaan vienti muihin EU-maihin (joista tärkeimmät kauppakumppanit ovat tietysti Iso-Britannia ja Ruotsi) on jatkanut vahvassa kasvussa. Tullihallituksen mukaan vienti Iso-Britannian kasvoi erityisen vahvasti huhtikuussa. Puntaa vastaan euro on poikkeuksellisesti heikentynyt viimeisen vuoden aikana.

FinexpEUexEU

Synkintä kehitys on kuitenkin viennissä EU:n ulkopuolelle, joka on vajonnut toistakymmentä prosenttia. Tämä ei johdu ainoastaan viennistä Venäjälle, joka on ollut selkeässä laskussa. Venäjän viennin lasku selittää yksinään prosenttiyksikön tai parin viime kuukausien viennin laskusta Yhtä merkittävä tekijä on ollut heikentyvä vienti Pohjois- Amerikkaan. Kiinankin vienti on hidastunut. (Huom. Huhtikuun maakohtaiset lukemat ei vielä ole julkaistu).

Finexpruschiusa

Venäjän viennin heikkouden syyt ovat selvät. Muiden maiden kohdalla laskun taustalla olevat tekijät ovat vähemmän selkeitä, joskin euron vahvistuminen on yhdistävä tekijä. Vienti Yhdysvaltoihin on aina luonteeltaan ollut hyvin poukkoilevaa, kun se on keskittynyt yksittäisiin suuriin toimituksiin.

EKP on puheillaan ja toimillaan saanut euron vahvistumisen pysähtymään, mutta mitään merkittävää tukea euron heikkenemisestä Suomen viennille ei vielä ole näköpiirissä.

Eurexchrates

 

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: