Siirry sisältöön

Fedin koronostopäätöksen riskit

by : 17.9.2015

Totean tämän päivän Helsingin Sanomissa Fedin koronnostoaikeista, että ”Merkittävin riski on, että keskuspankki nostaa korkoja liian aikaisin!”. Entinen kollegani Anssi Rantala toteaa Kauppalehdessä päinvastoin, että koronosto nyt olisi järkevämpi. Kun tulevaisuus on epävarmaa on mahdotonta varmuudella sanoa mikä on oikea päätös. Koronoston perusteleminen sillä, että se antaisi korolle ”pelivaraa” seuraavassa laskusuhdanteessa on kuitenkin outo. Päinvastoin on syytä pikemmin lykätä koronnostoja juuri varmistaakseen sen, että koroilla on pelivaraa.

Voidaan vertailla taloutta polkupyörään, jossa vaarana on, että pyörä kaatuu jos liikutaan liian hitaasti. Rantalan logiikka on, että kun pyörä on kohtuullisessa vauhdissa pitäisi nyt jarruttaa. Tällöin olisi varaa lopettaa jarrutusta ja saada meno kiihtymään, jos vauhti seuraavassa ylämäessä uhkaa hidastua liikaa. Pikemmin sanoisin, että nyt pitäisi antaa pyörän saada riittävää vauhtia, jotta se ei pysähdy seuraavassa ylämäessä.

Vertaukset eivät tietysti mitään todista, mutta tämä vertaus ehkä auttaa ymmärtämään miten itse järkeilen asiaa.

Fed voi tehdä kaksi mahdollista virhettä. Joko nostaa korkoja liian aikaisin jolloin talouskasvu hyytyy ja inflaatio jää alle tavoitteen tai odottaa liian pitkään jolloin inflaatio kiihtyy yli tavoitteen.

Liian aikaisen koronnoston korjaaminen on nyky-ympäristössä haastavaa. Pyörä uhkaa kaatua. Näin alhaisella inflaatiolla korkojen alentaminen nollaan ei ehkä riitä, vaan vaaditaan todennäköisesti jälleen poikkeustoimia. Tämä on ongelmallista koska halukkuus poikkeustoimiin on heikkoa, ja niiden vaikutus tavanomaista korkopolitiikkaa epävarmempi.

Jos keskuspankki päinvastoin viivyttää koronnostoa liian pitkään, seurauksena on kiihtyvä inflaatio. Pyörää uhkaa rientää hallitsematonta vauhtia. Silloin on palauduttu normaaliin talousympäristöön, ja inflaatiota voidaan hidastaa koronnostolla.

Eli jotta päästäisiin pois tilanteesta, jossa nollakorkorajoite vähentää elvytysmahdollisuuksia pitää saada talouden kasvu riittävän vahvalle uralle ja inflaatio kiihtymään. Tämä puoltaa koronnostojen lykkäämistä.

From → USA

One Comment
  1. Asianharrastaja permalink

    Hei, haluan tällä kertaa vain kiittää säännöllisistä hyvistä kirjoituksistasi jotka auttavat hahmottamaan selkeämmin Suomen ja maailmantalouden tilaa. Ne edustavat juuri sitä asiantuntemusta, tervettä järkeä ja pulolueettomuutta joita tarvitaan ja joita uutisvirrassa ja julkisessa keskustelussa valitettavasti esiintyy aivan liian vähän. Kärjistäen voisi sanoa että medialta puuttuu asiantuntemusta ja eri tutkimuslaitosten ja pankkien ekonomisteilta taas usein tuntuu puuttuvan puolueettomuutta !

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: