Siirry sisältöön

USA:n rakenteellinen työllisyysongelma

by : 24.11.2016

Kirjoitin pari viikkoa sitten, että velkaelvytys USA:ssa pikemmin johtaisi korkojen nousuun kuin maan talouskasvun vauhdittumiseen, koska kasvua rajoittaa työvoiman saatavuus. Useat kommentoijat (esim. tässä)  ovat toiveikkaampia, viitaten siihen, että työllisyysaste on selkeästi alle huippulukemien.  Totta on, että jos saataisiin työllistettyä piilotyöttömät USA:n taloudella olisi paljon enemmän nousuvaraa. Työllisyysasteen lasku näyttää kuitenkin pitkälti heijastavan rakenteellisia muutoksia, joita tuskin elvytystoimilla korjataan. Nämä mm. väestön ikääntymiseen liittyvät haasteet ovat keskeinen selitys sille, miksi niin USA:ssa, kun muualla länsimaissa on syytä odottaa elintason nousevan aikaisempia vuosikymmeniä hitaammin.

usatyollisyysjatyottomyys

Työttömyys on pudonnut lähelle viime vuosikymmenien pohjalukemia. Työllisyys on kuitenkin palautunut vaisusti. Sen pitäisi kasva yli viisi prosenttia, jotta työllisyysaste palautuisi taantumaa edeltäviin pohjalukemiin. Ero selittyy sillä, että kasvava määrä aikuisista on siirtynyt kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolelle, eivätkä aktiivisesti hae työtä.

Keskuspankin kanta ratkaisee?

Ainakaan USA:n keskuspankki ei silti näe taloudessa paljon kasvuvaraa, vaikka myös pääjohtaja Yellen usein on viitannut alhaiseen työllisyysasteeseen ja mahdolliseen merkittävään piilotyöttömyyteen.  Fedin johto ennustaa, että inflaatiotavoite saavutetaan, jos talous kasvaa parin prosentin vauhtia ja työttömyys putoaa ainoastaan muutaman prosentin kymmenyksellä 4,5 prosenttiin.

Signaloimalla halukkuutta nostaa korkoja Fed kertoo, että talous jo on sillä kahden prosentin kasvu-uralla mitä se näkee toivottavana. Jos veronalennuksilla ja kasvavilla julkisilla investoinneilla kiihdytettäisiin kasvua, keskuspankin pitäisi nostaa korkoja pitääkseen kasvun toivotulla uralla.

Jos haluaa ennustaa talouden kehitystä lähivuosina ei siten ole väliä kuinka paljon kasvuvaraa taloudessa todellakin on. Jos keskuspankki olettaa kasvuvaran olevan rajoitettu, se pitää koronnostoillaan huolen siitä, että talouskasvu pysyy näissä rajoissa.

Palkkojen nousu paras indikaatio

On tietysti syytä toivoa, että jos keskuspankki on väärässä, se viisastuu ja korjaa politiikkansa. On kuitenkin vahvoja todisteita siitä, että keskuspankki on kohtuullisen oikeassa arviossaan.

Piilotyöttömyydestä parempi indikaatio kuin työllisyysaste on se osuus väestöstä joka sanoo haluavansa työtä, muta joita ei lasketa työttömiksi koska ne eivät aktiivisesti hae työtä, esimerkiksi koska ne ovat menettäneet toivonsa työpaikan saamisesta. Piilotyöttömät mukaan lukienkin työttömien määrä on enää puolitoista prosenttia korkeammalla kuin talouden edellisen nousukauden huipussa.

usa-tyottomyys-ja-palkkojen-nousu

Epävarmaa on, mikä osuus piilotyöttömistä saadaan houkuteltua takaisin työmarkkinoille ja työllistettyä jos työvoiman kysyntä kasvaa. Selkein indikaatio työmarkkinoiden kireydestä on se, että työnantajat alkavat kilpailemaan työvoimasta tarjoamalla korkeampia palkkoja.  Palkkojen nousu onkin kiihtynyt sitä myötä, kun työttömyys on tippunut.

Fedin epävirallisena tavoitteena on pitää inflaation (mitattuna kulutusmenojen deflaattorilla pl. ruoka ja energia) kahden prosentin tasolla. Tällä mittarilla inflaatio on jo kiihtynyt lähelle tavoitetta viimeisen vuoden aikana.

usakulutusmenojendeflaattori

Väestön ikääntyminen osatekijä

Yksi selitys heikolle työllisyyskehitykselle on väestön ikääntyminen.  Parhaassa työiässä olevien osuus väestöstä on viime vuosina ripeästi laskenut Yhdysvalloissakin, Jos tarkastelee 25-54 vuotiaiden ryhmää, työllisyysaste on toipunut selkeästi reippaammin. Tässä ikäryhmässä työllisyysaste on enää pari prosenttiyksikköä alle edellisen nousukauden huippujen.

ustyollisyysparhaammassatyoiassa

Huolenaiheena on kuitenkin, että vuosituhanteen vaihteessa työvoimaan kuuluvien määrä on ollut laskevalla trendillä. Nousukausien aikana ollaan parhaimmillaan nähty pientä toipumista osallistumisasteessa.  Työikäisten poistuminen työmarkkinoilta näyttää siten enemmän rakenteelliselta kuin suhdanneongelmalta.

usa-tyovoimaan-kuuluvat

Vuosituhanteen ympärillä tapahtuneen käänteen takaa löytyy se, että kasvu naisten osallistumisessa työ markkinoille hyytyi. Parhaimmassa työiässä olevien miesten työhön osallistumisaste on ollut laskussa jo 50 vuoden aikana. Nyt naistenkin osallistumisaste seuraa samaa trendiä, joskin alemmalla tasolla.

usatyovoimaanosallistumisastemiehetnaiset

Yksinkertaista selitystä tälle trendille on vaikeampaa löytää. Ehkä kasvavan yleisen vaurauden ja erilaisten sosiaaliturvajärjestelmien vuoksi yhä useammalla on varaa jättäytyä työmarkkinoilta. Ehkä työmarkkinoiden muutoksen myötä yhä useammalla on riittämätön koulutus löytääkseen mielekästä työtä.

Olkoon syy mikä tahansa, on vaikea uskoa, että puoli vuosisataa jatkunutta trendiä voidaan kääntää suhdanneluonteisilla elvytystoimilla. Pikemmin ratkaisu voi löytyä rakenteellisilla uudistuksilla, jolla esimerkiksi saadaan työmarkkinoilta syrjäytyneitä takaisin työhön tai naisten osallistumisastetta vielä lähemmäs miesten tasoa. Kasvuvaraa työllisyyteen voi tietysti saada myös nostamalla tehokasta eläkeikää.

From → USA

4 kommenttia
 1. Ville permalink

  Sellainen kommentti FED:n inflaatiotavoitteeseen, että käsittääkseni 2% tavoite on keskiarvo pidemmälle ajanjaksolle (over time), eikä 2% prosentin taso siten automaattisesti tarkoita, etteikö inflaation annettaisi siitä yhä nousta, koska viimeaikojen keskiarvoinflaatio on kuitenkin reilusti alle 2%.

  • Kiitos kommentista Ville,

   Fedillä ei ole selkeästi virallista julkilausuttua inflaatiotavoitetta. Sitä voi vaan päätellä siitä, että Fedin avomarkkinakomitean ennuste inflaatiolle parin vuoden tähtäimellä on aina kaksi prosenttia. Oetuksena, on että keskuspankki saa parissa vuodessa auba inflaation tavoitetasolle. Keskuspankki ei enää voi mitään sille, että inflaatio lähiaikoina on alle tavoitteen koska politiikka vaikuttaa viiveellä, mutta jos inflaatio näyttäisi poikkeavan vielä parin vuoden kuluttua tavoitteesta, niin politiikkaa pitäisi muuttaa korjatakseen asiaa.

   Sinällään olisi mielestäni järkevä ajatus, että kun inflaatio on jäänyt alle tavoitteen niin sitä voisi kompensoida korkeammalla inflaatiolla tulevina vuosina. Tämä ei kuitenkaan heijastu Fedin ennusteissa, joka ennakoi inflaation kiihtyvän kahteen prosenttiin ja jäävän sinne.

 2. Marko Karni permalink

  Kannatatko markkinamonetarismin tapaan sitä, että inflaatiotavoite olisi ura (trajectory) eikä luku? Entä sitä, että inflaation sijaan mittari olisi kysyntä (esim. BKT tai kansantulo) tai näiden yhdistelmä, jotta saisimme vakaamman kysynnän ja työllisyyden?

 3. Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä,

  Minulla ei ole vahvaa näkemystä kummankaan kysymyksen kohdalla. Viime vuosina ongelmina on ollut, että keskuspankit eivät ole tehneet tarpeeksi nykyisten tavoitteen saavuttamiseksi. Tähän ongelmaan verrattuna erot näiden eri tavoitteiden välillä ovat varsin pienet.

  Olen taipuvainen kallistumaan siihen, että ura kuluttajahinnoille on parempi kuin puhdas inflaatiotavoite. Eli kun inflaatio on jäänyt selkeästi alle tavoitteen tätä pitäisi kompensoida korkeammalla inflaatiolla seuraavina vuosina. Tällöin esimerkiksi pitkien sopimusten reaaliarvon ei anneta ajautua odotetulta uralta, mikä luo vakautta ja ennakoitavuutta.

  Nimellisen BKT-tavoitteen kohdalla kallistun kielteiselle kannalle, lähinnä siitä syystä, että nimellinen BKT on useammille selkeästi epämääräisempi käsite kuin inflaatio. Hintavakaus on helpommin ymmärrettävä tavoite.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: