Siirry sisältöön

”Euroelpyminen” ei sopeutustoimien ansiota

by : 23.9.2013

Euroalueen talous näyttää hiljalleen nousevan taantumasta. Poliitikoilla ei ole kuitenkaan tästä johtuen mitään syytä ylpeillä, että niiden toimet alkavat nyt tuottaa tulosta.

Toipumisessa ei ole mitään ihmeellistä. Toisen neljänneksen BKT-luvut kertovat selkeän tarinan. Taantuman syynä ollut supistuminen kotimaisessa kysynnässä on nyt alkanut hidastua. Tämä heijastaa toisaalta Euroopan keskuspankin toimia rahoitusjärjestelmän vakauttamiseksi, toisaalta sitä että julkiset kiristystoimet ovat alkaneet hellittämään.

Mitään merkkejä ei ole siitä, että toipuminen heijastaisi euroalueen parantunutta kilpailukykyä. Viennin kasvu tosin piristyi ensimmäiseltä neljännekseltä, mutta tämä heijastaa lähinnä palautumista poikkeuksellista heikkoutta viennissä talvena. Euroalueen vienti on taantuman aikana ollut tasaisesti kasvussa. Heilahtelut viennin kasvussa heijastavat lähinnä käänteitä muualla maailmantaloudessa.

EuroBKT

Lähde Eurostat

 

On kaikki syy odottaa, että myönteinen kehitys jatkuu. Julkiset alijäämät ovat lähestyneet tavoitteita, joten tarve julkisille kiristystoimille pienenee (joskin ei vielä poistu). Luottohanojen kiristyminen on myös yhä selkeämmin takanapäin.

Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki kohta olisi hyvin. Kotimaisen kysynnän supistumisen myötä talous on pudonnut kuoppaan, joka heijastuu esimerkiksi korkeana työttömyytenä.  Jos nyt palaudutaan normaaliin kasvuun, tämä tarkoittaa että euroalueen BKT on siirtynyt alemmalle trendiuralle ja työttömyys pysyy vielä korkeana.

From → Euroalue

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: