Siirry sisältöön

Suomen työvoima ei laskenutkaan

by : 20.9.2013

Uhka työvoiman supistumisesta, kun suuret ikäluokat ikääntyvät, varjostaa Suomen talouden tulevaisuutta. Ensimmäiset sodan jälkeen syntyneet saavuttivat 65 vuoden iän 2010.  Sen jälkeen 15-64-vuotiaiden lukumäärä on laskenut 15.000 henkilön vuositahtia. Työvoima ei kuitenkaan ole supistunut. Selitys tälle näyttää olevan että toimet todellisen eläkeiän nostamiseksi ovat tehonneet.

Tilastokeskuksen arvioiden mukaan työvoima jopa hivenen kasvoi, eikä ole kaukana vuoden 2008 huippulukemista. Tämä on eritysesti huomionarvoista kun ikääntymisen lisäksi heikko taloustilanne on asettanut painetta työvoiman laskuun. Kun työtä on vaikeata löytää, tyypillisesti monet jättäytyvät työvoimasta pois- kuten nähtiin 2009 ja vielä selvemmin 90-luvun laman aikana. (Tämä vaikutus alkaa ehkä näkyä selkeämmin tänä vuonna, joskin vielä ei ole tarpeeksi tilastodataa sanoa tätä varmuudella).

Työllisyys

Syy työvoiman positiiviseen kehitykseen löytyy ainakin osittain eläkkeellesiirtymisiän nousulla, kuten tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto Tilastokeskuksesta selitti jonkun aikaa sitten blogissaan.  Todellinen eläkkeellesiirtymisikä on vuodesta 2008 noussut 1.5 vuodella.

Eläkkeellesiirtymisiän odote

Findikaattori.fi – Eläkkeellesiirtymisiän odote.

Merkittävä osatekijä tässä on se, että työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä vähenee. Puheet kasvavasta määrästä keski-ikäisistä työkyvyttömyyseläkeläisistä eivät siten saa tukea tilastoista.

Työkyvyttömyyseläke

Findikaattori: Työkyvyttömyyseläkettä saaneet 

Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei uusia toimia tarvita eläkeiän nostamiseksi, kun väestön ikääntyminen jatkuu. On kuitenkin rohkaisevaa, että jotain on jo saatu aikaan.

From → Euroalue

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: