Japanin inflaatio ja reaalipalkat
Japanin valtionvarainministeri on huolissaan siitä, että tavoiteltu kiihtynyt inflaatio syö reaalipalkkoja ja siten nakertaa kuluttajien ostovoimaa. Tästä kehityksestä ei pitäisi olla yllättynyt. Nimellispalkkojen jäykkyys on keskeinen syy siihen, miksi rahapolitiikalla yleensä onnistutaan vaikuttamaan reaalitalouteen ja kasvattamaan työllisyyttä. Japanissa, jossa ollaan lähellä täystyöllisyyttä elvytystoimien vaikutukset heijastuvat kuitenkin vääjäämättä enemmän inflaatioon kuin työllisyyteen.
Inflaatio on kiitettävästi Japanissa kiihtynyt viimeisen vuoden aikana keskuspankin tavoitteiden mukaisesti ja oli helmikuussa 15 vuoden huippulukemissaan, pois lukien ruoka ja energia. Mukaan lukien energian hinnat tilapäisiä korkeampia piikkejä ollaan nähty öljyn maailmanmarkkinahinnan noususta johtuen.
Palkatkin ovat kääntyneet nousuun, mutta inflaatiota hitaammin. Reaalipalkat ovat siten laskeneet.
Palkkojen jäykkyys on keskeinen syys siihen, miksi rahapolitiikalla voidaan elvyttää taloutta. Jos palkat reagoisivat heti kysynnän kasvuun vastaavalla nousulla, niin lisääntyneellä kysynnällä ei pystyttäisi palkkaamaan lisää työvoimaa. Alentamalla työvoiman reaalihintaa tehdään työnantajille kannattavammaksi palkata lisää työvoimaa.
Japanin kohdalla mahdollisuus kasvattaa työllisyyttä kevyellä rahapolitiikalla on kuitenkin rajoitettu, koska Japanissa jo vallitsee lähes täystyöllisyys. Työllisyyden kasvu on hidastunut kun työttömyyskin on pudonnut 15 vuoden pohjalukemiin. Tämä työmarkkinoiden kiristyminen on alkanut heijastumaan palkkojen nousun kiihtymisenä. Tältä osin Japanin valtiovarainministerillä ei pitäisi olla syytä huoleen. Palkat nousevat perässä.
Vakavampana haasteena on kuun vaihteessa tapahtuva arvonlisäveron korotus joka nakertaa ostovoimaa. Välitön vaikutus arvonlisäveron nostosta on inflaation kiihtyminen, mutta kun tämä heijastaa kustannusten nousua eikä vahvistuvaa kysyntää, sillä on työllisyyttä heikentävä ja palkkojen nousua vaimentava vaikusta. Japanin valtiovarainministeri signaloi kuitenkin valmiutta kompensoida tätä kasvattamalla menoja, ja Japanin keskuspankinkin voidaan odottaa reagoivan. Siten Japanin palkkojen nousu tuskin tähän tyssää.
Mitä hyötyä sitten Japanissa on inflaation kiihtymisestä, jos sillä ei voida merkittävästi kasvattaa työllisyyttä? Hyöty on lähinnä siinä, että saadaan reaalikorot laskemaan, ja sen avulla tuettua yksityisiä investointeja. Täten saadaan toivottavasti katkaistua Japanin talouden velkakierteen, kuten olen kuvaillut jutussa japanilaista velkamatematiikkaa.