Siirry sisältöön

Euroalueen luottokehitys yhä kehnoa

by : 27.3.2014

Tänään julkaistut euroalueen luottojen kasvulukemat olivat edelleen hyvin heikkoja. Yritysluottokannan supistuminen jälleen hivenen kiihtyi helmikuussa. Lasku on kuitenkin jonkun verran hidastunut syksyn huippulukemista. Rahan määrän kasvu myös hivenen kiihtyi. Näiden lukujen valossa on siten syytä uskoa euroalueen jatkavan hidasta elpymistään.

Eurlendinghouseholdcorporations

Vaikka luottokanta edelleen supistuu, sen talouskasvua jarruttava vaikutus on kuitenkin pienenemässä. Talouskasvuun vaikuttaa muutos luotonannossa, ei luotonannon kasvu itsessään. Jos yritysten luottokannan supistuminen ei enää kiihdy, se tarkoittaa, että ne eivät enää kanavoi lisää rahaa lainojen takaisinmaksuun.

Alla olevassa kuvassa näkyy miten tiiviisti talouskasvu on viime vuosina seurannut muutosta luotonannossa. Viimeisen vuoden kehitys indikoisi suurin piirtein nollakasvua taloudessa. Jos luotonannon lasku pysyisi vakaana muutos luotonannon kasvussa menisi nollaan vuoden loppua kohden.  Tämä tukee odotuksia noin prosenttiyksikön BKT:n kasvusta.

EURlendingGDP

Minun suosikkimittari rahan määrän kasvusta (M1) ennakoi myös noin prosenttiyksikön kasvua euroalueelle.  Päinvastoin kun luottokannan kehitys joka käy käsi kädessä talouden kasvun kanssa, rahan määrän kasvu on historiallisesti ennakoinut talouden kehitystä noin vuodella. Rohkaisevasti viime vuonna tapahtunut hidastuminen tässä mittarissa on viime kuukausina taittunut.

EURM1GDP

From → Euroalue

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: