Siirry sisältöön

Kestääkö kasvu reaalikorkojen nousun?

by : 2.4.2014

Onko kasvu riittävän vahvaa kestääkseen sen, että reaalikorot nousevat kun inflaatio hidastu? Tämän hyvän kysymyksen sain lukijalta. En näe suurta syytä huoleen tämän suhteen. Rohkaisevaa on että nimellisen BKT:n kasvu on kiihtynyt samaan aikaan kun talouskasvun kannalta oleellisimmat korot ovat yhä laskeneet.

Hidastunut inflaatio tekee lainan ottamisen vähemmän houkuttelevaksi koska reaalikorot nousevat. Tämä jarruttaa lainanottoa, ja siten talouden kasvua.
Lainanottopäätöksen kannalta oleellinen asia ei niinkään inflaatio vaan lainanottajan käsitys tulevasta omien tulojen kasvusta. Tämä muodostuu sekä odotetusta inflaatiosta että odotetusta reaalitulojen kasvusta.

Tärkeä odotuksiin vaikuttava tekijä on tietysti toteutunut kehitys. Koko kansantalouden tulojen kehitystä kuvaa nimellinen BKT:n kasvu, eli kaiken tuotannon arvon kehitys käypiin hintoihin. Tällä mittarilla laskettu tulojen kasvu on euroalueella kiihtynyt, vaikka inflaatio on hidastunut.

Talouskasvun kannalta oleellisin korko on ehkä viiden vuoden yrityslainojen korko. Se kertoo siitä mihin korkoon yritykset saa rahoitusta pitkäaikaisiin investointeihin. Se antaa myös indikaation pankkien pitkäaikaisen rahoituksen kulusta, joka vaikuttaa pankkien myöntämien luottojen kustannuksiin.

Yrityslainojen korot ovat viime kesästä lähtien olleet laskussa ja ovat lähellä pitkäaikaisia pohjalukemia.

Euro3kk5vkorko

Korot ovat siis edelleen laskeneet samalla kun tulojen kasvu on kiihtynyt. Tämän pitäisi siten tukea luottojen kysynnän kehitystä ja talouden kasvunäkymiä.

From → Euroalue

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: