Siirry sisältöön

USA:n asuntomarkkinoiden nousu tasaantunut

by : 30.5.2014

Viimeisen vuoden aikana USA:n asuntomarkkinat ovat selkeästi viilentyneet johtuen asuntolainojen korkojen noususta viime vuonna. Tämä kehitys vahvistaa, että keskuspankin kannattaa olla varovainen rahahanojen kiristämisessä ja siten kuvaa siitä että korot tulevat pysymään pitkään alhaisina.

USA:n asuntomarkkinat kääntyivät vuonna 2012 selkeästi talouskasvua tukevaksi tekijäksi. Parhaimmillaan viime vuoden alkupuolella asuntorakentamisen suora vaikutus talouden kasvuun oli lähes puoli prosenttiyksikköä. Epäsuora vaikutus (huomioiden vaikutus tulojen kasvuun ja siten kokonaiskulutukseen) oli todennäköisesti selkeästi suurempi.

USAGDPrescontributions

Kasvua vahvistuva vaikutus on kuitenkin hiipunut lähes olemattomiin. Syytä tähän ei ole vaikeata löytää. Asuntolainojen korko nousi viime kesänä, kun markkinoilla aloitettiin hinnoitella, että keskuspankki vähentää joukkolainojen ostoa. Tämän myötä asunnon ostamisen kustannus suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin selkeästi nousi.

UShousingaffordability

Selkeämpää todisteita siitä, että keskuspankin toimet todellakin vaikuttavat talouskasvuun, on vaikeata löytää.

Yhä asunnon ostaminen ei historiallisesti ole mitenkään erityisen kallista. Korot ovat edelleen hyvin alhaisia. Kuitenkin jo tämä nousu sai asuntomarkkinat viilenemään. Asuntojen myynti on edelleen selkeästi alhaisemmalla tasolla kuin vuosi sitten, vaikka viime kuukausina on nähty pientä nousua alkuvuoden kylmän sään aiheuttamasta viilenemisestä.

Uspendinghomesales

Vanhojen asuntojen myynnin hiipuminen tosin osin heijastaa myös sitä, että pakkomyytyjen asuntojen tarjonta on alkanut hiipumaan. Tämä osittain selittää sen, miksi asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan vaikka myynti on hiipunut. Viime kuukausina myynnissä olevien asuntojen määrä suhteessa myyntiin on selkeästi kääntynyt nousuun. Tämä ennakoi hintojen nousun jatkavan orastavaa hidastumista.

UShousprices homesforsale

Oleellisempaa talouskasvun kannalta on uusien asuntojen myynti ja asuntorakentamisen aloitukset. Niissä ei varsinaista laskua ole näkynyt mutta toipuminen on taittunut.

USnewhomesaleshousstarts

Asuntorakentaminen on edelleen selkeästi alhaisemmalla tasolla kuin normaalitaso kuplaa edeltävinä vuosina. Siten asuntorakentamisen toipuminen on vielä kesken. Keskuspankilla ei pitäisi olla mitään huolia ylikuumenemisesta. Pikemmin asuntomarkkinoiden viileneminen vahvistaa, ettei keskuspankilla ole suurta syytä kiireisesti jarruttaa talouskasvua jatkamalla rahahanojen kiristämistä.

 

From → USA

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: