Siirry sisältöön

Suomi Ruotsi BKT maaottelu päivitetty

by : 5.6.2014

Ensimmäisen neljänneksen aikana sekä Suomen että Ruotsin bruttokansantuotteet supistuivat. Vuoden takaiseen verrattuna kuilu Suomen ja Ruotsin viimeisen vuoden talouskehityksessä pysyi muuttumattomana. Keskeisenä selittävänä tekijänä on edelleen eriävä kehitys kotimaisessa kysynnässä. Viennissäkin Ruotsilla on mennyt viime neljänneksinä paremmin heikomman kruunun avulla.

Ruotsissa BKT oli ensimmäisellä neljänneksellä lähes kaksi prosenttia korkeampi kuin vuosi takaperin. Suomen talouden kohdalla vastaavat lukemat olivat edelleen pakkasella.

FISE GDP

Ero selittyy ennen kaikkea kotimaisen kysynnän ripeämmällä kasvulla. Ruotsissa kulutus on ollut vakaassa parin prosentin kasvussa, kun se Suomessa hädin tuskin on kasvanut. Vielä selkeämmin ero näkyy investoinneissa, joiden kasvu Ruotsissa on kiihtynyt samalla kuin Suomessa investoinnit ovat olleet selkeästi laskussa.

Fisedomdemand

Viennissäkin Ruotsi on tehnyt pesäeroa Suomeen viimeiset pari neljännestä. Ruotsin vienti on kääntynyt nousuun samalla kun Suomen viennin lasku on kiihtynyt.

FISEXnom

Osaselityksenä tähän kehitykseen on jälleen kruunun liikkeet. Ruotsin kruunun vajaan kymmenen prosentin heikkeneminen vuoden takaisesta huippulukemista euroa vastaan on auttanut vahvistamaan Ruotsin vientiä. Euroissa laskettuna Ruotsinkin vientitulot itse asiassa edelleen olivat laskussa.

Voi vaan toivoa, että EKP tänään auttaisi antamaan piristysruiskeen myös Suomen kotimaiselle kysynnälle ja saisi euron heikkenemään.

 

 

From → Muu Eurooppa, Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: