Siirry sisältöön

Viikon linkit: Euroalue ja Suomi fokuksessa

by : 29.8.2014

Tällä viikolla on saatu paljon uutisia euroalueen taloudesta. Rahan määrän kasvu ja luotonanto ovat hivenen piristyneet, kun taas talouselämän luottamus notkahti etenkin Italiassa ja Saksassa – eli niissä kahdessa suuressa euromaassa joille Venäjän tilanteella on suurin merkitystä. Kaikki nämä luvut lupaavat yhä vaisua kasvua euroalueelle. Euroalueen hidastuva inflaatio oli selkeästi hyvä uutinen. Inflaation hidastuminen johtui puhtaasti energiasta, eivätkä luvut siten anna mitään syytä kasvaviin huoleen deflaatiokierteestä.

Joka tapauksessa luvut antavat EKP:lle syytä vahvistaa toimiaan talouskasvun tukemiseksi. Euriboreilla on siksi yhä hiukan laskuvaraa vaikka ohjauskorkoihin tuskin enää EKP puuttuu.

Huomasin eilen, että Uuden Suomen nettisivuilla oli viime viikolla myös julkaistu minun kuukauden alussa kirjoittama artikkeli osakesäästäjien Viisas Raha lehteen: Euroalueen toipuminen on alkanut. Juttu ei tietysti heijasta viimeisimpiä talouslukuja, mutta sen perspektiivi ei olekaan lyhytaikaiset heilahtelut vaan euroalueen lähivuosien näkymät ensimmäisen kriisiä seuranneen kasvuvuoden jälkeen.

Suomessa synkkiä talousuutisia edelleen riittää. Työttömyys on todellisuudessa nousutrendissä, vaikka tilastokeskuksen työttömyysaste muuta väittääkin. Ns. Beveridgen käyrä, johon Draghikin viime puheessaan kiinnitti huomiota, vahvistaa Suomen työttömyyden suhdanneluonteisesti nousseen.

Kuluttajien luottamus putosi alimmillaan kahteen vuoteen. Tämä on kuitenkin todennäköisesti tilapäinen notkahdus. Tärkeämpi kulutusta jarruttava tekijä on heikko tulojen kasvu. Asuntojen hintojen heinäkuun notkahdus tuskin myöskään on mikään käänne, vaan loiva laskutrendi jatkuu.

From → Euroalue

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: