Siirry sisältöön

Osakkeiden arvostuksista ja tunnusluvuista

by : 17.11.2014

Osakemarkkinoista ja osakkeista kiinnostuneille tästä löytyy MarketNozen tietoiskujen materiaalit Sijoitus Invest -tapahtumasta. Käsittelin omassa puheenvuorossani Ovatko osakemarkkinat yliarvostettuja? USA:n osakemarkkinoita usealla eri arvostusmittarilla, ja pohdin niiden logiikkaa. Johtopäätökseni oli, että kun huomioidaan alhaiset korot ja jo pidempään aikaan korkeana pysyneet yritysten voitot osakkeet eivät ole laisinkaan kalliita. Euroopassa kaikilla mittareilla osakkeet ovat vielä halvempia.

Sen enempää voittojen tasoa tai korkoja ei oteta huomioon jos arvostuksia mitataan suhteuttamalla osakkeiden markkina-arvoa BKT:hen. Tällä niin sanotulla Buffetin mallilla osakkeet näyttävät hyvinkin kalliilta. Pohdin tätä mittaria tarkemmin tämän viikon Arvopaperi-kolumnissani Buffet ja osakkeiden yliarvostus.

Kalvot hyvin tiivistettyyn läpikäyntiin tavallisimmista yksittäisen osakkeeseen liittyvistä arvostusmittareista löytyy tästä.

3 kommenttia
 1. Matti permalink

  Voisko osakkeiden 110% asia/puhe painotuksen rinnalle ottaa arvostuksista, tasoista ja sijoittamisen mielekkyydestä asiaa; Koroista, – Rates, Bondeista, FX , pääpareista esim. EUR/USD, GBPUSD ja USDJPY ja meille suomihärmille EUR/SEK. Sitten olisi kivaa jos kertosit fuutureista ja niiden allaolevista kohteista ja markkinoista…. Esim. Kahvista, Soijapavuista, Hopeasta, ja soijöljystä ?

 2. Kiitos juttuideoista,

  En voi toki luvata, että kaikesta ehtisin kirjoittaa ja mainitsemistasi hyödykemarkkinoista tiedän hyvin vähän.

  Öljyn hinnasta kirjoitin juuri kommentin, tosin en sijoittajanäkövinkkelistä.

  http://www.marketnoze.com/uutiset/ajankohtaista/oljyn-hinnan-lasku-hyva-uutinen-maailmantaloudesta.html

 3. Matti permalink

  Ovatko sijoittajat suomessa vain osakesijoittajia? Olisko 99,5 % ?
  Eikö muista asioista tarvitse tietää/välittää ?

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: