Alv:in poikkeuksien kirous
Yrittäjänä toimiminen on ekonomistille ihan opettavaista. Abstraktit huolet saavat konkreettisen muodon.
Yritän nyt tässä selvittää mistä myynnistä pitää veloittaa arvonlisäveroa ja mistä ei. Ja miten asian pitää korjata, jos vahingossa on ehkä veloittanut liikaa?
No, ainakin verojuristeille riittää töitä.
Mihin tarvitaan kallista juristia?
Taloushallinnon ammattilainen hanskaa tuollaiset tilanteet. Ammattilaisuus ei sitten ole kiinni koulutuksesta, tunnetusta firmasta tai edes kokemusvuosista (toki kokemusta pitää olla silti rutkasti). Mutta kun ammattilaisen löytää, siitä kannattaa pitää kiinni.
Totta ei se asiantuntemus välttämättä koulutuksesata ole kiinni, En minäkään (vielä) ole juristin puoleen kääntynyt. Joka tapauksessa jonkun aikaa tähänkin menee.
Vaikka korkeakoulussa tai yliopistossa ( ei ainakaan viime vuosisadalla ) opetettu yrittäjyyttä, auttaa akateeminen loppututkinto omaksumaan uusia asioita ja ymmärtämään kausaliteetteja. Itse olin 7 vuotta sivutoimisena ammatinharjoittajana. Hoidin itse laskutuksen, kirjanpidon, tilinpäätöksen ja veroilmoitukset. Tosin siihen tarvittiin lisäkoulutusta. Edellä mainittuja taitoja oli DI -koulutuksessa vain kurssi Kirjanpito ja verotus. Yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnassa ei yrittämisestä puhuttu sitäkään vähää kuin TKK:ssa. Kuitenkin ahkera ja motivoitunut ihminen oppii uusia taitoja ja saa siitä jopa iloa.