Siirry sisältöön

Mitä Ukrainalaisilla on syytä haikailla

by : 22.4.2014

Olli Rehn näytti tänään ”The Future of European Union” seminaarissa” kuvan, joka hyvin havainnollistaa miksi Ukrainalaisilla on syytä uneksia EU-jäsenyydestä. Kaksikymmentä vuotta sitten, kun Puola oli juuri aloittanut matkansa EU:n jäseneksi, Ukrainan BKT per capita oli lähes naapurimaan tasoa. Nyt Ukrainalaisten ostovoima on vain murto-osa puolalaisten.

Toki, kuten Rehn totesikin, Puolan menestyksen syynä ei ole pelkkä EU-jäsenyys. Talouden kehityksen takana on kaikki ne poliittiset päätökset mitä prosessin aikana on Puolassa tehty länsimaisen talous- ja lakijärjestelmän luomiseksi.

UkrpolrusGDPpercapita

Katseita voidaan toki suunnatta itäänpäin ja tehdä vastaava vertailu Venäjään. Silloinkin Ukrainalaiset jäävät pahasti jälkeen. Venäjäkin on jäänyt Puolasta jälkeen mutta ei läheskään yhtä paljon.

Kuilu Venäjän ja Puolan välillä supistui kun raaka-öljyn hinta rajusti nousi vuoteen 2008 saakka. Sen jälkeen kuilu Puolaan on jälleen alkanut kasvaa.

On helppo ymmärtää, jos moni Ukrainassa toivoisi maan seuraavan jommankumman naapurin tietä.

Onko Venäjän talouden hyytyminen sitten syy siihen, miksi Putin haluaa kiinnittää kansalaisten huomiota johonkin muuhun on sitten toinen kysymys.

From → Muu Eurooppa

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: