Siirry sisältöön

Suomalainen euro ja viennin menestys

by : 8.10.2015

Viime viikon kirjoitukseni Suomen tavaraviennin pienestä piristymisestä Suomen herätti kysymyksen onko euron heikkeneminen nostanut erityisesti vientiä euron ulkopuolelle. Itse asiassa nimenomaan vienti euroalueelle on kasvanut. Siltä osin kun heikentynyt euro on vahvistanut Suomen vientiä se on tullut ensisijaisesti välillisesti sitä kautta, että heikentynyt euro on vahvistanut euroalueen taloutta. Tämä ei sinällään ole mikään yllätys, koska euro ei ole vahvistunut vaan päinvastoin heikentynyt Suomen kannalta tärkeimpiä euron ulkopuolisia valuuttoja vastaan.

Suomen vienti euroaluueelle ja muualle

Euron arvo heikkeni alkuvuonna kauppapainoisesti heikoimmilleen yli vuosikymmeneen. Euro on edelleen tällä mittarilla heikompi kuin viime vuonna, vaikka se kevään pohjalukemistaan on jonkun verran toipunut.

Euron kauppapainoinen valuuttaindeksi

Painotettuna eri maiden osuudella Suomen viennistä euron arvo on kuitenkin pikemmin vahvistunut. Viime kuukausien euron vahvistumisen myötä suomalaisesta näkökulmasta euro on nyt yli viisi prosenttia vahvempi kuin vuosi sitten. Syynä on tietysti ennen kaikkea ruplan romahtaminen, mutta myös naapurimaidemme kruunujen arvo on heikentynyt.

Euron arvo Suomelle tärkeimmissä valuutoissa

Suomen kahdentoista suurimman vientimaan joukosta löytyy kolme, joiden valuutat ovat selkeästi vahvistuneet euroa vastaa; USA, Iso-Britannia ja Kiina. Viisi ovat euron jäseniä ja neljän maan valuutat ovat viimeisen vuoden aikana heikentyneet euroa vastaan.

Suomen tavaraviennin jakauma maittain 2014

Jos katsotaan niitä maita, joiden valuutat ovat vahvistuneet euroa vastaan, Suomen vienti Yhdysvaltoihin ja Kiinan on vuoden alussa vahvistunut. Vienti Iso-Britanniaan on sen sijaan ollut laskussa. Maakohtaiseen vientilukuihin vaikuttaa tietysti muutkin tekijä kuten yksittäiset suuret toimitukset, joten niiden perusteella ei kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi tehdä. Vienti Iso-Britanniaan oli esimerkiksi 2014 poikkeuksellisen vahva. On huomionarvoista, että Suomen vienti Kiinaan on kasvanut vaikka maan tuonti on ylipäätänsä reippaasti supistunut.

Suomen vienti USAhan Kiinaan ja Iso-Britannian

From → Suomi

4 kommenttia
 1. Juha permalink

  Ansiokas analyysi, mutta masentava avaus.

  Sakari Heikkinen: ”Suomen taloudellinen kehitys on riippunut viimeiset 150 vuotta vientimenestyksestä. Kun vienti on vetänyt, talous on kasvanut kohisten, mutta kun vienti on takkuillut, on koko kansantalous kärsinyt.”

  Suomi ei sopeudu sisämarkkinoille? Suomen sisämarkkinat ovat liian pienet ja kehittymättömät?

  Miten meillä meni Suomen suuriruhtinaanmaassa (joka nykytulkintojen mukaan ei ollut valtio-opillisesti erillinen valtio, vaan provinssi, kuvernementti, fiskaali- tai osavaltio)? Entä EU:ssa?

 2. Juhani,

  Kiitos linkistä. Sakarin juttu erittäin hyvä.

  Juha,

  Ongelmana ei niinkään ole, että Suomen sisämarkkinnat ovat liian kehittymättömät. Pienenä maana meidän ei kuitenkaan kannata tuottaa kuin osan siitä mitä tarvitsemme vaan sen sijaan erikoistua ja käydä kauppaa. Tällöin viennin kasvusta tulee myös rajoite kotimarkkinoiden kasvulle. Jos kysynnän kasvusta merkittävä osa menee tuontiin, vahva kotimarkkinoiden kasvu ilman viennin kasvua johtaa ripeästi kestämättömään velkaantumiseen.

 3. Juha permalink

  Professori Heikkinen on löytänyt syitä Suomen heikkouteen, mutta emeritus-professori Korpelaa korpeaa:

  ”Latvasta puuhun, Käärmettä pyssyyn, Narulla työntöä – siinä kolme osuvaa kuvausta nykykriisin ratkaisemisesta käytävälle talouspoliittiselle keskustelulle. Yhtä hulluja kuin ovat nämä mielikuvat, yhtä lailla päin helvettiä on koko talouspoliittinen keskustelu. Väärät koirat haukkuvat väärää puuta. Ihmetellään, kun kaikki mittarit osoittavat Suomen kansantalouden olevan edelleen huippuluokassa kansainvälisesti ja silti kaikki menee päin peetä.”

  http://askokorpela77.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204734-latvasta-puuhun

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: