Siirry sisältöön

Alihankintaketjut tekevät yritystuet yhä turhemmiksi

by : 24.9.2013

”STX:n Oasis 3 -risteilijän rakennustyöt Ranskassa ovat tuoneet kauppaa jo lähes 20 suomalaisyritykselle” raportoi Finpro. Ei mikään suuri yllätys, mutta jälleen hyvä muistutus siitä miten hyödytöntä on yrittää nykymaailmassa ylläpitää taloutta suorilla yritystuilla.  Tuotteita ja palveluita ei enää tuoteta alusta loppuun yhdessä toimipaikassa. Pitkien toimittajaketjujen kautta tuotanto valuu kuitenkin ympäri maailmaa.

Ongelmissa olevan yrityksen tukemista perustellaan usein laskelmilla, jossa lasketaan mukaan kuinka monta työpaikkaa yritys luo epäsuorasti alihankintaketjua myöten.  Tällaiset laskelmat ovat selkeästi yliarvioita, kuten Oasis 3 tilauksen menetys osoittaa.

On myös väärin laskea, että ne alihankkijat jotka eivät ole päässeet mukaan Ranskassa koottavan laivan rakentamiseen jäisivät toimettomiksi. Toiset yritykset ovat hankkineet muita toimeksiantoja, jotka eivät olisi tulleet Suomeen jos Oasista olisi tällä rakennettu.

Kannattamattoman liiketoiminnan tukeminen ei ole tie vaurauteen. Yritystuen sijaan voimavaroja kannattaa käyttää suomalaisen tuotannon yleisten toimintaedellytysten parantamiseen. Yhteisöveron lasku oli tässä yksi askel oikeaan suuntaan. Työllisyyden kannalta työvoimakustannusten kehitys ja työn verotuksen alentaminen on vielä tärkeämpää.

From → Suomi

3 kommenttia
  1. Janne permalink

    Minkälaiset yritystuet ovat mielestäsi hyödyllisiä? TEM:n Etlalla teettämän selvityksen ( http://www.tem.fi/files/36824/TEMjul_14_2013_web_03062013.pdf ) mukaan keskimääräisten yritystukien vaikutus yritysten tuottavuuteen on jopa negatiivinen. Silti muistelisin, että Etla on aikaisemmin puolustanut Tekesin tukia, vaikka onkin vaatinut yritystukien karsimista yleisemmin. Koetko itse, että tukien joukossa olisi myös säilyttämisen arvoisia?

    • Minulla on kyllä aika vaikeata keksiä yritystukia, jotka olisivat hyödyllisiä. Periaatteessa tuilla voitaisiin korvata markkinoiden toiminnan epätäydellisyyksiä (esimerkiksi palkkojen jäykkyyksiä), mutta käytännössä niitä kuitenkaan ei saada räätälöityä tavalla joka parantaa tilannetta.
      Tekesin kohdalla ehkä jotain perustutkimukseen liittyvää toimintaa, jolla on positiivisia ulkoisvaikutuksia, voidaan ehkä perustella.

    • Huomasin, että kommentit eivät näy heti sivulla. Muokkasin asetukset siten, että niiden pitäisi nyt näkyä heti.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: