Siirry sisältöön

USA:n budjettikriisi etenee totutulla tavalla

by : 16.10.2013

Traaginen poliittinen farssi Yhdysvalloissa jatkuu. Huomenna on päivä, jolloin hallituksen mukaan liittovaltion kassan on arvioitu olevan tyhjä, eikä mitään ratkaisua ole saatu. Onko nyt syytä paniikkiin?

Sanoisin ei vielä. Toistaiseksi tämä kriisi jatkaa totuttua kaavaa, jossa ratkaisua saadaan aikaan vasta viimeisellä mahdollisella hetkellä. Esimerkiksi sopu vuodenvaihteessa voimaan astuvien jyrkkien veronkorotusten peruuttamisesta saatiin aikaan vasta uudenvuodenpäivänä.

Viime päivien aikana republikaanien johto selkeästi on yrittänyt löytää tietä umpikujasta, jonne ovat itsensä ajaneet. Ratkaisun saaminen ei ole kuitenkaan helppoa, kun demokraatit yrittävät hyödyntää republikaanien ahdinkoa saadakseen mahdollisemman hyvän sovun omasta näkökulmastaan. Neuvottelujen logiikka sanoo, että neuvotellaan aikarajaan asti.

Huominenkaan ei ole absoluuttinen takaraja, jonka jälkeen USA ajautuu konkurssin. Ahdinko kyllä kärjistyy ja taloudelle aiheutuneet vahingot kasvavat, mutta lähiviikkojen valtionlainojen erääntymisiä pystytään nähtäväsit hoitamaan. Siten tätä tragikoomista näytelmää saadaan ehkä kärsiä vielä jonkun aikaa.

Absoluuttinen takaraja tuskin on kyvyttömyys maksaa valtionlainoja, vaan marraskuun alun eläkkeiden maksu. Tuskin moni poliitikko haluaa suututtaa tärkeää äänestäjäryhmää jättämällä eläkkeet maksamatta.

From → USA

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: