Siirry sisältöön

Fed ei aio talouskasvua tappaa

by : 31.10.2013

Eilinen Yhdysvaltain keskuspankin (Fedin) kokous ei tuonut paljon valaistusta siihen, milloin Fed alkaa vähentämään rahan painamista ja joukkolainojen ostoja. On mielestäni kuitenkin tärkeämpää ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat Fedin päätökseen lopettaa joukkolainojen ostot, kun tietää ajankohtaa. Sen suhteen viesti on hyvin selkeä: Fed varoo yhä tiukaan vaarantamasta elpymistä rahahanoja kiristämällä.

Monilla tuntuu olevan pelko, että Fedin valtionlainostot vaan ovat saaneet aikaan ”keinotekeisen” piristymisen finanssimarkkinoilla ja taloudessa. Kun vääjäämättä jonain päivänä Fedin täytyy lopettaa ostot niin positiiviset trendit kääntyvät kautta linjan. Osakekurssit kääntyvät laskuun, korot nousevat, asuntomarkkinat hyytyvät ja talouskasvu tyrehtyy jälleen.

Kesällä pelko siitä, että Fed alkaa vähentämään ostonsa, saikin aikaan markkinakorkojen nousun ja osakemarkkinoiden (tilapäisen) notkahduksen. Asuntomarkkinoilla on nähty pientä hyytymistä, pitkälti korkojen nousun seurauksena.

Syyskuussa Fed yllätti päättämällä jatkaa ostojaan muuttumatonta vauhtia. Perusteluna: ” the tightening of financial conditions observed in recent months, if sustained, could slow the pace of improvement in the economy and labor market”. Suomeksi sanottuna: pelko siitä että korkojen nousu ja osakemarkkinoiden hermostuneisuus heikentää talouden elpymistä sai Fedin jatkamaan nykypolitikalla.

Eilisen kokouksen jälkeisestä lausunnosta yllä mainittu lause oli poistunut.  Silti nytkään ei nähty syytä vähentää tukitoimina. Lausunnosta uutena huolenaiheena löytyy merkit siitä että asuntomarkkinat olivat jonkun verran viilentyneet.

Eli jos talouskasvu vaarantuu siitä johtuen, että finanssimarkkinat heikkenevät kun pelätään Fedin vähentävän tukitoimia, niin Fed ei vähennä tukitoimia. Vaikka finanssimarkkinat piristyvätkin, Fed ei silti vähennä tukitoimia, jos löytyy muita merkkejä, että talouden toipuminen takertelee,

Tämä ei tarkoita, ettei ole syytä varautua korkojen nousuun. Fed voi antaa korkojen nousta (niin kun ovat viime vuoden aikana tehneetkin), jollei tämä vaaranna talouden elpymistä. Kovin jyrkkää korkojen nousua ei ole syytä odottaa, koska se hyydyttäisi edelleen verrattain maltillisen talouskasvun.

Osakemarkkinoiden näkökulmasta on vielä vähemmän syytä huoleen. Positiiviset talous- ja tulosuutiset toimivat vastapainona Fedin ostojen vähenemiseen, jos tämä tapahtuu tilanteessa jossa talouden kasvu on vankalla pohjalla.

Suurempaa syytä huoleen on vasta silloin, kun Fed alkaa huolestumaan inflaation kiihtymisestä. Silloin Fed ei enää voi tehdä kaikkensa tukeakseen talouskasvua.  Tämä on kuitenkin vielä kaukana Fedin mielestä. Fed kyllä eilen toisti huolensa inflaatiosta, huolen että liian alhainen inflaatio vaarantaa talouskehitystä.

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: