Tehoton Fed ei selitä osakkeiden kurssinousua
Viimeisen vuoden finanssimarkkinoiden kehitystä ei voi selittää vain sillä, että keskuspankit työntävät rahaa finanssimarkkinoille vaikuttamatta talouteen. Korkojen nousu yhdistettynä osakemarkkinoiden nousuun kielii päinvastoin siitä, että sijoittajien usko talouskasvuun on lujittunut.
On sinänsä ihan mahdollista, että keskuspankit voisivat nostaa osakekursseja vaikka ne eivät onnistu piristämään taloutta. Painamalla korkoja alaspäin keskuspankit ajavat sijoittajia hakemaan tuottoa osakkeista ja nostavat siten osakekursseja. Tällaista kehitystä nähtiin esimerkiksi kun keskuspankit syksyllä 2011 avasivat rahahanansa eurokriisin kärjistyessä. Korot laskivat seuraavan vuoden aikana samalla kun osakekurssit nousivat.
Lähde: Multpl
Ennen vuotta 2011 korot ja osakekurssit olivat liikkuneet pitkälti käsi kädessä. Korot ja osakekurssit olivat laskeneet kimpassa kun kasvunäkymät synkkenivät, ja nousseet yhdessä toiveikkuuden viritessä. Tämän yhteyden mureneminen 2011 heijastaa pitkälti keskuspankkien poikkeustoimia, jotka samalla painoivat korkoja alaspäin ja nostivat osakekursseja.
Viime syksyllä USA:n valtionlainojen korot kääntyivät kuitenkin nousuun, keskuspankin valtionlainojen ostoista huolimatta. Osakemarkkinoiden nousu silti jatkui ja jopa kiihtyi.
On vaikea perustella osakemarkkinoiden nousua keskuspankkien toimien aiheuttamalla korkojen laskulla, jos korot nousevat. Looginen selitys korkojen ja osakemarkkinoiden yhtäaikaiselle nousulle sen sijaan on, että sijoittajien odotukset talouden kehityksestä ovat kohentuneet. Sijoittajat siirtävät silloin rahansa valtionlainojen tarjoamasta turvasta hyötyäkseen yritysten parantuneista voittonäkymistä.
Keskuspankin toimet edelleen pitkälti voi olla selitys osakekurssien nousuun, mutta sitä kautta, että toimet ovat parantaneet sijoittajien uskoa tulevaisuuteen. Voidaan myös perustellusti sanoa, että keskuspankki on voimistanut osakekurssien nousua valtionlainaostoillaan, pitämällä korkojen nousua pienempänä, kuin mitä se muuten näillä kasvunäkymien paranemisella olisi ollut.
Toki muitakin selityksiä voi olla nähtyyn kehitykseen. Ehkä osakekurssien nousu vain ruokkii itseään. Eli kurssien nousu houkuttelee sijoittajia mukaan juhlaan. Tällaiset itseään vahvistavat kierteet ovat finanssimarkkinoilla surullisen tuttuja.
Vasta tulevaisuus tietysti näyttää, onko finanssimarkkinoiden heijastama vahvempi luottamus talouteen perusteltu. Oma veikkaukseni on, että osakemarkkinat eivät suinkaan ole liian optimistisia. Se on kuitenkin toinen tarina.
Tämä on hienoa. Otan optimismin seurantaan ja katsotaan asiaa 6kk ja 1 vuoden kuluttua.
Oletko Roger, tosissasi? Yhdysvaltain taloudessa on valtaisia pitkäaikaisia ongelmia talouskasvua pienentävästä epäreilusta tulonjaosta aina poliittisen kaksipuoluejärjestelmän murenemiseen ja liuske-esiintymien investointien ”sinkhole” -ongelmaan asti. Yhdysvalloissa keskiluokkaista työtä korvautuu nettona matalapalkkaisella ja osa-aikaisella työllä. Korkean osaamisen työtä valuu Kiinaan. Odotan mielenkiinnolla blogimerkintääsi tämän optimistisuuden taustalla olevista asioista.
Niinpä. Tämä perinmmäinen ajatus on lähtöisin R. Dobbsilta, McKinsey.
Minulle tulee silloin tällöin mieleen kyseenalaistaa konsulttien kommentit kun niitä voidaan nääs ostaa. – toivon, että olen väärässä ja Mr. Dobbs ja Wessman oikeassa.
Kiitos jälleen kommenteista,
Aki, minulla oli mielessäni lähinnä talouden lähivuosien näkymät. Luulen, että sijoittajien kasvunäkymien paraneminen heijastaa sitä, että pelot Yhdysvaltojen ajautumisesta uuteen taantumaan lähivuosina ovat pienentyneet. Tämä toiveikkuus on mielestäni perusteltu.
Joltain osin ehkä luottamus pitkän aikavälin kasvuun on parantunut. Paljon on puhuttu USA:n kasvavasta energiaomavaraisuudesta, etenkin kasvavan kaasuntuotannon kautta. Myös jonkun verran puhutaan teollisuuden osittaisesta palautumisesta Kiinasta. Kokonaiskuvan saamiseksi mm. sinun mainitsemia ongelmia pitää sitten laittaa toiseen vaakakuppiin. Olen vähemmän luottavainen siitä, kuinka ruusuinen lopputulema on tällaisesta arvioinnista.
Mitään kovin ruusuista näkemystä USA:n talouden kasvusta ei kuitenkaan tarvitse omaksua, jotta nykykursseja voi perustella.
Rintala, En todellakaan ole samaa mieltä Dobbsin kanssa siitä, ettei Fedin toiminta olisi nostanut osakekursseja. Minun pointti oli, että viimeisen 12 kuukauden nousua ei voi selittää ainoastaan sillä, että Fedin toimet ovat painamalla korkoja alas ajaneet sijoittajia osakemarkkinoihin. Vuoden 2012 nousua voidaan hyvin tällä vaikutuksella selittää, ja Fedin korkojen nousua hillitsevä vaikutus on myös osatekijä tämän vuoden nousussa. Loppuosaakin voi ehkä selittää Fedin toimilla, sitä kautta että ne ovat parantaneet sijoittajien luottamusta talouden kehitykseen.