Hyvä jos Kiina lopettaa dollariostot
Kauan on peloteltu sillä, mitä tapahtuu sinä päivänä kun Kiina kyllästyy Yhdysvaltojen rahoittamiseen. Sain lukijalta pyynnön kommentoida tätä artikkelia, jossa nostetaan esiin viimeisimmät signaalit Kiinan kasvavasta haluttomuudesta jatkaa dollareiden tukiostoja ja varoitellaan katastrofaalisilla seuraumuksilla.
En jaa ollenkaan näitä huolia. Kiinan dollareiden tukiostoilla ylläpitämä vaihtotaseylijäämä on yksi niistä maailmantalouden epätasapainoista, joiden korjautuminen olisi hyvä asia.
Joka tapauksessa en odota mitään äkillistä käännettä. Itse asiassa asteittainen muutosprosessi on ollut käynnissä jo monta vuotta. Puheet dollariostojen lopettamisesta heijastavat sitä, että sopeutumisprosessi on jo edennyt hyvin pitkälle.
Köyhien kiinalaisten turha rahoittaa rikkaita amerikkalaisia
Kiina on rahoittanut Yhdysvaltoja, koska se on pitänyt juanin kurssia kiinnitettynä dollariin. Estääkseen juanin vahvistumista Kiinalaiset viranomaiset ovat jatkuvasti ostaneet dollareita. Ostettuja dollareita Kiinan keskuspankki on viime vuosina ensisijaisesti sijoittanut lyhytaikaisiin valtionlainoihin.
Pitämällä juanin dollarikurssia heikkona Kiinalaiset viranomaiset ovat halunneet tukea vientiteollisuutta. Seurauksena Kiina on käytännössä antanut amerikkalaisten kuluttaa luotolla.
Loogista olisi, että pääomavirrat menevät toiseen suuntaan: pääomarikkaista maista pääomaköyhiin.
Tukiostoja ei voi perustella sillä, että Kiinan täytyy rahoittaa Yhdysvaltoja pitääkseen oman talouden pyörät pyörimässä. Yhtä hyvin rahoja voisi käyttää omien kansalaisten elinolosuhteiden parantamiseen, ja sen myötä pitää talouden pyörät pyörimässä.
Lainat eivät edes ole mikään hyvä sijoitus. Korkotuotto on lähes nolla, ja dollarin arvo jatkuvasti laskee.
Kiinalaiset näyttävät tulleen samaan johtopäätökseen. En väitä ymmärtäväni Kiinalaisten politikkojen ajattelua. Teot puhut kuitenkin puolestaan. Vuodesta 2005 lähtien juanin on annettu hiljalleen vahvistua. Mitään äkillistä hyppäystä eivät viranomaiset ovat sallineet, pitäen huolen siitä, ettei vientiteollisuuden kilpailukykyä äkillisesti romauteta.
Kiinan vaihtotaseylijäämä on jo puolittunut finanssikriisiä edeltävistä huippulukemista. Juanin vahvistumisen lisäksi etenkin vuoden 2009 rajut kotimaista kysyntää tukevat elvytystoimet auttoivat tässä.
Lähde: IMF
Juanin vahvistuminen ei ainoastaan nakerra vientiteollisuuden kilpailukykyä, vaan myös kasvattaa Kiinalaisten ostovoimaa.
Muun maailmantalouden kasvun kannalta Kiinan politiikan muutos on siten positiivinen käänne kahta kautta. Kiinan tuonti kasvaa, ja muun maailman teollisuuden kilpailukyky paranee suhteessa Kiinan.
USA pärjää ilman Kiinan rahoitusta
Huoleksi jää siten, että yhdysvaltojen alijäämille löytyisi yksi rahoittaja vähemmän. Amerikkalaisia pakotettaisiin siten tasapainottamaan tuloja ja menoja. Tämä tuskin tapahtuu sitä kautta, että USA:n korot lentäisivät pilviin.
Toki Kiinalaisten liikkeet voivat aiheuttaa häiriöitä USA:n rahoitusmarkkinoilla. Vuoden 2008 finanssikriisiä kärjisti merkittävästi se, että Kiina siirsi sijoituksiaan pois amerikkalaisista rahamarkkinarahastoista ja asuntolainaluotottajista USA:n valtionlainoihin.
Mitään samanlaista paniikinomausta siirtymää ei nyt ole näköpiirissä. Ilmeisesti Kiinan keskuspankin sijoitukset ovat nyt lyhytaikaisissa valtionlainoissa, joiden korot ensi sijaisesti heijastavat USA:n keskuspankin toimia.
Kiinan vähenevät tukiostot heijastuisivat ensi sijaisesti heikompaan dollariin.
Yhdysvaltain keskuspankki tuskin huolestuisi kovin ripeästi dollarin heikkenemisestä. Päinvastoin dollarin heikkeneminen antaisi juuri sellaisen elvytyssysäyksen Yhdysvaltain taloudelle, mitä keskuspankki on yrittänyt rajuilla toimillaan saada aikaan.
Toki sitä myötä kuin USA:n talouskasvu kiihtyy Kiinan vahvemman tuonnin ja heikomman dollarin avulla, jossain vaiheessa keskuspankin täytyy jarruttaa kotimaista kysyntää estääkseen taloutta ylikuumenemasta. Sitä kautta korkoihinkin kohdistuu vähitellen kasvavia nousupaineita.
Meidän ei Euroopassakaan tarvitse olla kovin huolissamme dollarin heikkenemisestä, jos se viime vuosien tapaan tapahtuu ensi sijassa juania vastaan. Vuosina 2005-2008, jolloin Kiinalaiset hajauttivat valuuttavarantoaan dollareista mm. Euroon, dollarin heikkeneminen juania ja euroa vastaan kävi käsi kädessä. Viime vuosina selkeää yhteyttää näiden välillä ei ole ollut. Eurooppalaisetkin yritykset hyötyvät, jos juan yleisesti vahvistuu.
Lähde: Euroopan keskuspankki