Siirry sisältöön

Euroalueen piristyminen jatkuu ennakoidusti

by : 14.2.2014

Neljännen neljänneksen BKT-luvut kertoivat odotetusti euroalueen talouden olevan keskimäärin rauhallisella nousutrendillä: 0.3% edelliskvartaalilta ja 1.5% vuodentakaisesta. Sekä Saksan (0.4% n/n) että Ranskan (0.3% n/n) luvut lunastivat odotukset vahvistaen euroalueen suurimpien talouksien kohtalaisen kasvutrendin.

Euroare_GDPyy_qq

Roger argumentoi vuoden alussa talouselämän luottamuslukujen pystyvän BKT-lukuja aiemmin antamaan verrattain luotettavan kuvan euroalueen tämänhetkisestä taloustilanteesta. Jos tarkastellaan päivitettyä kuvaa, nähdään selvästi, että tämä piti paikkansa myös vuoden lopulla: euroalueen BKT nousi kutakuinkin luottamusindikaattorin ennakoimalla tavalla.

Talouselämän luottamuslukujen seuraaminen kannattaa siten tulevinakin kuukausina, sillä BKT-luvut ovat valitettavan laahaava indikaattori.

EURGDPeconsent1

Suomen vastaavassa kuvassa on enemmän satunnaisvaihtelua eikä nousutrendikään vielä ole yhtä selvä kuin euroalueella. Syytä epätoivoon ei kuitenkaan luottamuslukujenkaan perusteella ole, sillä ne viittaavat pienempään pudotukseen, kuin mitä aamun pikaennakko uhkailee. Euroalueen toipuminen lupailee sitä paitsi parempia aikoja myös Suomelle, joka seuraa euroalueen kehitystä kuin hai laivaa.

FINGDPeconsentiment1

From → Euroalue

3 kommenttia
 1. Suomella on kuitenkin eräs heikkous tässä suhteessa. Viennistämme 2/3 menee euroalueen ulkopuolelle. Jos siis euroalueen toipumismoodi on sellainen, ettei EUR/USD laske, voimme jäädä melko osattomiksi toipumisesta. Täytyy vain toivoa, että euroalueella saataisiin rahapoliittisia apuja mahdollisimman pian, jos koko valuuttaunioni ei ole hajotakseen.

  • Annika Lindblad permalink

   Kiitos kommentista! Euron vahvuus on toki haaste euromaille, jotka luottavat vientivetoiseen elpymiseen. Suomelle etenkin Ruotsi ja Venäjä ovat avainasemassa vientimarkkinoina Saksan lisäksi. Varsinkin ruplakurssi on viime aikoina kehittynyt epäsuotuisasti, mikä yhdessä Venäjän muutenkin hidastuneen kysynnän kanssa vaikeuttanee Suomen toipumista.

   • Olen samaa mieltä. Juuri ruplan suhteenhan meillä on toki Venäjän omaan heikkoiteen liittyvä kysyntäongelma. Mutta laajemmin pidän EUR/USD-kurssia ihan hyvänä indikaattorina. Se kuvastaa euroalueen hillittömän kireää rahapolitiikkaa USA:han nähden, jonka seuraukset ovat kaikkien nähtävissä USA:n ja euroalueen BKT-vertailussa.

    Tilanne tosiaan paranisi täälläkin nopeasti, jos euroalue käyttäytyisi rahapoliittisesti ”normaalilla” tavalla, kuten tuolla kommentoinkin:
    https://rogerwessman.com/2014/02/14/suomen-kilpailukyvyn-lyhyt-historia/#comments

    Laitoin normaalin lainausmerkkeihin, koska tällaisista erillisten valtioiden yhteisvaluutoista ei ole paljon kokemusta. Silloin lienee syytä olla varovainen sen suhteen, mikä on normaalia 🙂

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: