Siirry sisältöön

Saksassa piristymistä näköpiirissä

by : 24.2.2014

Aamupäivällä julkaistu saksalaisyritysten mielialaa kuvaava IFO-indeksi jatkoi helmikuussa rohkaisevassa nousussa vahvistaen euroalueen mahtimaan vankat näkymät. Teollisuuden, rakennussektorin, vähittäiskaupan sekä tukkukaupan mielialaa ja odotuksia heijastavan indeksin piristymistä ajoi nykytilaindeksin nousu, sillä odotetusti odotukset Saksan talouden tilanteesta laskivat hitusen.

IFO_DE

Kokonaisuudessa luottamusluvut povaavat silti hyvää Saksan taloudelle, eikä odotusten pienestä laskusta kannata huolestua. IFO-indeksi, joka on yleensä ollut verrattain hyvä mittari talouden aktiviteetille, ennakoi tällä hetkellä selvää vauhdittumista Saksan talouskasvussa.

IFOvsBKT_DE

Analyytikoiden mielialaa tunnusteleva ZEW-indeksi ei ole koskaan ollut aivan yhtä tarkka indikaattori Saksan talouden tilasta ja heiluu herkästi markkinamielialan mukana. ZEW-indeksikin yleensä onnistu kuvaamaan talouskasvun käännepisteitä, mutta heilunta indikaattorissa on niin suurta, että kovinkaan luotettavaa kuvaa se ei yksittäisen kuukauden tai kvartaalin kohdalla talouden aktiviteetista anna. Tästä huolimatta ZEW:inkin voi lisätä myönteistä mielialaa tukevien indikaattoreiden listalle, sillä sen odotuksia kuvaava alaindeksi on edelleen korkealla tasolla.

ZEWvsBKT_DE

Lisäksi talouden eri sektoreita seuraava Euroopan komission taloudellinen luottamusluku viittaa Saksan talouden piristymisen jatkumiseen, kuten tekee myös Markitin julkaisema ostopäällikköindeksi (PMI).

DGECFINvsBKT_DE

Yksimielisesti positiivisen kuvan antavien luottamusmittareiden perusteella Saksa näyttää siten jatkavan euroalueen veturina. Kaikki mahdollisuudet Euroopan Saksa-vetoiselle piristymiselle ovatkin olemassa, mikäli myös Euroopan ulkopuoleisen maailman kehitys jatkuu myönteisenä tulevina kuukausina.

From → Euroalue

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: