Siirry sisältöön

Investointivetoinen elvytys järkevintä

by : 11.4.2014

Taantumassa kaikki kysyntää lisäävät toimet vahvistavat talouden kasvua. Tämä ei tarkoita, että on yhdentekevää millä tavalla kysyntää kasvatetaan. Kaikkein järkevintä olisi investointien, ja erityisesti yksityisten investointien, kasvattamiseen tähtäävät toimet.

Sixten Korkman selitti muutama viikko sitten Helsingin Sanomissa hyvin, miksi julkisten investointien kasvattaminen Suomessa olisi hyvä idea. Kirjoitusta kritisoi yleensä elvytystä kannattava Jussi Ahokas raha ja talous blogissa. Hän on suuttunut siitä, että Korkmann vastustaa julkisten kulutusmenojen kasvattamista ja kutsuu tätä syömävelaksi. Ahokas ei näe mitään syytä erotella investointeja ja kulutusta.

Olen samaa mieltä siitä, että on järkevää rahoittaa julkisia kulutusmenoja ja tulonsiirtoja velkaa ottamalla kun talous on taantumassa. Taantumaa ei ole syytä syventää menojen leikkauksilla tai veronkorotuksilla. En usko, että Korkman on tästä kovin eri mieltä.

Suomen talouden viime vuosien ahdingossa kulutus onkin pysynyt kohtuullisen vakaana. Vaikka BKT on yhä alle vuoden 2008 tasojen, sekä yksityinen että julkinen kulutus on nyt korkeammalla tasolla. Yksityiset investoinnit ovat sen sijaan 20 prosenttia alle huipputasojen.

Findomesticdemdandcomponents

Talouden kasvua voidaan vahvistaa kasvattamalla kulutusta vielä lisää, tai vahvistamalla investointeja.

Kaksi tekijää puoltaa kuitenkin mielestäni fokusointia investointien kasvattamiseen.

  • Taantumasta kärsii eniten investointitavaroita tuottavat sektorit (kuten rakennusala). Fokus investointeihin suuntaisi elvytyksen juuri niihin sektoreihin, joilla on nyt paljon työttömyyttä ja käyttämätöntä tuotantokapasiteettia.
  • Kulutuksen osuus taloudesta on taantuman aikana jo kasvanut, kun vienti ja investoinnit ovat laskeneet. Jos vielä kasvatamme kulutusta sen osuus paisuu vielä lisää. Tämä ei siksi voi olla kestävä ratkaisu. Kasvava ulkomainen velkaantuminen ja mureneva pääomakanta olisi silloin lopputulema. Tilapäinen kulutuksen kasvattaminen taas tuskin on järkevää. Se vain kasvattaa tarpeita säästöpäätöksille tulevina vuosina.

Tarpeellisten julkisten investointien ajoittaminen taantumaan kun rahoitus on halpaa ja urakkahinnat matalia on jo sinällään järkevää. Velkataakkaa on helpompi hoitaa ilman tarvetta ikäviin säästöpäätöksiin kun investointitarpeet tulevina vuosina ovat vastaavasti pienempiä.

Ideaaliratkaisu on toimet jotka elvyttävät yksityisiä investointeja. Nimenomaan yksityisten investointien heikkoushan on ongelma niin Suomessa kuin muuallakin, tässä ja useimmissa muissa taantumissa. Toki talouden aktiviteetin vahvistaminen tavalla millä hyvänsä jossain määrin myös vahvistaa yksityisiä investointeja. Toimet, jotka suoraan vahvistavat yksityisiä investointeja olisivat kuitenkin tämän suhteen kaikkein tehokkaimpia.

Höllempi rahapolitiikka, jolla saadaan reaalikorot laskuun, on siksi korkealla toivelistallani. Ilman EKP:n apua voimme Suomessakin jotain tehdä. Investointeja kannustavat veroratkaisut tai rakentamista tukevat kaavoitusratkaisut tulevat ensimmäisenä mieleen.

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: