Siirry sisältöön

Kiina – hidastuu mutta ei romahtamassa

by : 17.4.2014

Kiinan eilen julkaistut BKT-luvut väittivät talouskasvun hidastuneen hivenen vähemmin kun mitä yleensä on arvioitu. BKT-lukujen informaatioarvo on kuitenkin kyseenalainen. Luotettavammat talousluvut vahvistavat kuvaa maltillisesta hidastumisesta. Kasvun hidastumisen takana ovat viilentyneet kiinteistömarkkinat. On kuitenkin vahvistuvia merkkejä siitä, että viranomaisilla ei ole aikomusta antaa rakentamisen romahtaa.

Kiinassa BKT-luvut julkaistaan häkellyttävän nopeasti. Suurissa teollisuusmaissa ensimmäisen neljänneksen BKT-luvut julkaistaan aikaisintaan huhtikuun lopussa. Lisäksi BKT:n kasvu on hyvin luotettavasti yleensä täyttänyt hallituksen kasvutavoitteet. On siten syytä suhtautua hyvin suurella varauksella arvioon, että Kiinan BKT ensimmäisellä neljänneksellä kasvoi 7,4 %:ia edellisvuodessa.

Kiinan muut tilastoluvut käyttäytyvät enemmän normaalisti, ja ovat paremmin sopusoinnussa muista lähteistä saatuihin tietoihin Kiinan talouskasvusta. Teollisuustuotantoluvut esimerkiksi näyttävät maltillista kasvun hidastumista ja ovat siten sopusoinnussa BKT-lukujen antaman viestin kanssa.

ChinaGDP&IP

Kasvun hidastumisen takana näyttää olevan ensi sijassa investointien hiipuminen. Investointien kasvu on edelleen ollut vahvaa viimeisen vuoden aikana, mutta viranomaisten yritykset saada ennen kaikkea spekulatiivisia investointeja kiinteistömarkkinoihin kuriin alkavat tuottaa tulosta.

Kasvun painopisteen siirtämisessä investoinnista kulutukseen viranomaiset näyttävät onnistuneen vain rajoitetusti. Vähittäiskaupan kasvu on alkuvuonna hidastunut jonkun verran. Kulutuskasvun vahvistuminen ei siten näytä toimineen kovin vahvana vastapainona investointien heikkenemiseen.

Chinainv&retsales

 

Huom! Nämä luvut kertovat nimellisestä kasvusta, eli heijastavat myös hintojen nousua, eikä siten voida suoraan verrata väitettyyn BKT:n kasvun joka kertoo reaalisesta kasvusta.

Uusien rakennusprojektien määrän raportoidaan pudonneen alkuvuonna neljänneksellä. Rakennusinvestoinnitkin silti vielä ovat nousseet reippaasti viime vuodesta aikaisemmin aloitettujen projektien ansiosta.

Raju laskuun rakentamisen aloituksessa tuskin ennakoi vastaavaa laskua rakennusinvestoinneissa. Ensinnäkin kun rakennusprojektit ovat pitkiä, rakentamisen kehitys on aina tasaisempaa. Lasku näyttää myös poikkeuksellisemmalta kun se on, koska luvut raportoidaan kuukausittain muutoksena edellisvuodesta vuoden alusta. Heilahtelut ovat siten aina rajumpia vuoden alussa (jossa tarkastellaan vain muutamaa kuukautta) ja tasoittuvat vuoden loppua kohden.

Chinaconstruction

Ennen kaikkea ei ole syytä ekstrapoloida alkuvuoden kehitystä koska on kasvavia merkkejä siitä, että viranomaiset näkevät jo kiinteistömarkkinoiden viilentyneen tarpeeksi, ja alkavat kääntää politiikkaansa kuten Bloomberg raportoi: China Seen Cracking on Property Controls.

Kiinalaisilla viranomaisilla on monta tapaa vakauttaa rakennusinvestointeja. Keskuspankki on jo tänään alkanut höllentämään maakuntapankkien varantotalletusvaatimuksia, mikä vapauttaa rahaa lainanantoon. Tätä voidaan nähdä yrityksenä siirtää investointeja pois ylikuumentuneista kasvukeskuksista. Viranomaiset voivat myös toimia suoraan kasvattamalla julkista asunnontuotantoa, tai ostamalla asuntoja julkisiksi vuokra-asunnoiksi.

From → Aasia

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: