Siirry sisältöön

Japanin elvytyksestä yhä apua

by : 22.4.2014

Kuukausi sitten notkahdus Japanin tuonnissa herätti pelkoa siitä, että Japanin elvytystoimien positiivinen vaikutus talouteen alkaa hiipua, kun arvonlisäveron korotus huhtikuun lähestyy. Eilen julkaistut maaliskuun ulkomaankauppaluvut rauhoittavat jonkun verran näitä pelkoja. Tuonti nousi vahvasti.

Japanin vaikutusta muuhun maailmantalouteen näkyy ehkä selkeimmin, kun tarkastellaan ulkomaankauppaa esimerkiksi dollareissa. Tuonnin kasvu jeneissä laskettuna lämmittää aika vähän, jos se johtuu vaan jenin arvon laskusta. Dollareissa laskettuna maaliskuun nousu tuonnissa oli toiseksi vahvin pariin vuoteen.

JpnexpimpUSD

Viennin kehitys heikkeni samalla joten Japanin kauppatasevaje jatkoi kasvuaan. Puheet valuuttasodasta näyttävät yhä perättömimmiltä.

Monen vuoden ylijäämän ja kertyneen ulkomaisten sijoitusten turvin Japanilla on hyvin varaa ylläpitää alijäämäistä kauppatasetta.

Vasta tulevien kuukausien lukemat toki kertovat missä määrin arvonlisäveron korotuksen vaikutus vaikuttaa kehitykseen. Kuluttajat ovat varmasti jossain määrin aikaistaneet ostoja, mikä näkyy myynnin piikkinä ennen veronkorotusta.   Maaliskuun vahva tuonti ei ainakaan indikoi sitä, että yritykset uskoisivat myynnin romahdukseen.

 

From → Aasia

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: