Siirry sisältöön

Ruotsin palkkamalli ei paljoa auta

by : 16.3.2016

Työmarkkinajärjestöistä hallitukseen kaikki näyttävät olevan liikuttavan yksimielisiä siitä, että Suomessa olisi hyvä noudattaa Ruotsin kaltaista palkkamallia, jossa ”Palkanmaksuvara määriteltäisiin sen mukaan, kuinka hyvin tai huonosti vientiyrityksillä menee ja millaisiin korotuksiin niillä on varaa”. On kuitenkin vähän todisteita siitä, että Ruotsissa palkanmuodostus olisi toiminut merkittävästi paremmin kuin keskitetyt tuloratkaisut Suomessa. Ruotsissakin palkkajousto on vähäistä, eikä vientiyritysten olosuhteilla näytä olleen mainostettua merkitystä.

Ruotsissa työttömyys selittää palkkakehityksen

Vuodesta 1998 jolloin Ruotsissa otettiin nykyinen palkanmuodostusmalli käyttöön erot Suomen ja Ruotsin palkkojen kehityksessä ovat olleet varsin pieniä. Suurimmat erot nähtiin 2009 jolloin palkat nousivat reippaasti Suomessa, etenkin terveydenhoitoalalle (”Sari Sairaanhoitajalle”) luvattujen korotusten seurauksena. Ruotsissakin palkkojen nousu silloin kiihtyi, mutta ei yhtä paljon. Viimeiset pari vuotta palkkojen nousu on Suomessa jäänyt selkeästi Ruotsia alhaisemmaksi.

Suomi ja Ruotsi palkat ja työttömyys

Palkkakehitys Ruotsissa selittyy hyvin työttömyydellä. Mitä alhaisempi työttömyys sitä korkeammista palkankorotuksista on sovittu. Suomessa tämä yhteys ei ole ollut yhtä selkeä. Viimeisten vuosien havainnot tosin asettuvat samalle käyrälle Ruotsin kanssa, tai jopa sen alle. ”Sari Sairaanhoitaja-kierroksen” lisäksi vuosituhannen alun palkankorotukset olivat korkeita suhteessa työttömyyden tasoon.

Suomi ja Ruotsi Philipskäyrät

Ruotsi ansaitsee siten Suomea paremman arvosanan johdonmukaisessa palkkojen muodostuksessa. Molemmissa maissa kuitenkin palkkojen nousu näyttää kiihtyvän, kun työttömyys lähestyy kuutta prosenttia. Työttömyyttä on siten vaikeata painaa alle tämän tason. Ruotsissa ei edes suhteellisen korkeilla työttömyysluvuilla olla saatu palkkojen nousua putoamaan alle kahden prosentin, missä Suomessa viime vuoden aikana on onnistuttu.

Ruotsin malli silmälumetta?

Puheet siitä, että vientialojen palkanmaksuvara määrää palkankorotuksia Ruotsissa ovat ristiriidassa sen kanssa, että palkkojen nousu on seurannut tiiviisti koko talouden työttömyyttä. On vaikea nähdä miten palkankorotuksia edes voitaisiin mitoittaa vientiteollisuuden tarpeiden mukaan, kun maalla on kelluva valuutta. Kruunun liikkeet vaikuttavat paljon enemmän vientiyritysten kilpailukykyyn kuin palkkojen muutokset. Kun maailmantalous romahti 2009 palkat laskivat euroissa laskettuna kymmenen prosenttia – ja palautuvat seuraavana vuonna 15 prosentin nousuun.

Ruotsi palkkojen muutos kruunuissa ja euroissa

Ruotsin talouspoliittisen arviointineuvoston silloinen puheenjohtaja Lars Calmfors totesi jo 2008 kirjoituksessa Kris i det svenska avtalsystemet, että oleellinen hyöty maan palkanmuodostusmallissa on, että palkkojen muodostus on keskitetty. Kuten minäkin selitin jutussa keskitetty hajautettu vai liittokohtainen keskitetyssä mallissa työntekijäjärjestöillä on luontevasti suurempi syy noudattaa malttia palkkavaatimuksissaan.

Ruotsissa siirryttiin 90-luvulla liittokohtaisiin neuvotteluihin, kun työnantajat halusivat romuttaa vanhan keskitetyn järjestelmän. Kun tämä johti, korkeisiin palkankorotuksiin työnantajat perääntyivät ja palattiin kiertotietä keskitettyyn malli, jossa vientiteollisuus sopii ensin palkkojen noususta ja muut noudattavat sovittuja korotuksia.

Ruotsin kansainvälisesti arvostetuin rahapolitiikan asiantuntija ja entinen Riksbankenin johtokunnan jäsen professori L.E.O Svensson onkin esittänyt, että palkanmuodostusta pitkälti on ohjannut keskuspankin inflaatiotavoite. Tämä selittää myös miksi palkkojen nousu ei herkästi Ruotsissa laske alle kahden prosentin. Jos osapuolet olettavat, että kahden prosentin inflaatiotavoite saavutetaan, kahdesta prosentista tulee nollaratkaisu. Alemmat korotukset tarkoittaisivat reaalipalkkojen laskua.

Kuvaa siitä, että palkkojen muodostus Ruotsissakin on varsin jäykkä vahvistaa World Economic Forumin arviossa joka luokittelee maata tämän suhteen sijaluvulle 133. Täällä toki päihitetään Suomen, joka on hännänhuippuna sijalla 140.

Opetus Suomelle?

Suomessa ripeätä palkkojen nousua suhteessa työttömyyteen on nähty nimenomaan vuosina jolloin on ollut liittokohtainen ratkaisu keskitetyn sijaan (kuten 2008 ja 2000). Erot Suomen ja Ruotsin välillä näyttävät siten heijastavan, että Ruotsissa on tiukemmin pidetty kiinni keskitetyistä tuloratkisusta.

2000 luvun alun korkeat palkankorotukset tulivat nimenomaan aikaan, jolloin Suomen vientiteollisuudessa meni hyvin – ja vientivetoisessa palkanmuodostusmallissa korkeata palkkojen nousua olisi siten ollut helppoa hyväksyä.

Niin kauan kun yleissitovista palkankorotuksista pidetään kiinni näkisin siten, että paras malli ollisi yksinkertainen sääntö joka puoltaa palkkamalttia niin kauan kun työttömyys on liian korkea. Tämä olisi puoltanut nollakorotuksia vuosituhannen alussa, ja siten ripeämpää työllisyyden paranemista.

From → Muu Eurooppa, Suomi

3 kommenttia
 1. Kiitos tekstistä!

  Olen ymmärtänyt joskus Kansanedustaja Vartiaisen puheista, että Ruotsissa kuitenkin sovittaisiin keskitetysti ainoastaan keskimääräisistä palkankorotuksista. Keskitetyn sopimisen jälkeen yrityksissä päätetään, että kuka saa minkä verran korotuksia, ainoastaan korotusten keskiarvon tulee olla se mikä on keskitetysti sovittu. Käytännössä siis niin, että se joka on hoitanut työnsä hyvin, saa suuremman palkankorotuksen ja vähemmän hyvin hoitanut saa pienemmän korotuksen. Onko tämä totta?

  Jos nimittäin näin on, niin se luo ainakin oman peliteoreettisen osaamiseni perusteella kannustimia jokaiselle hoitaa työnsä hyvin!

  • Kiitos kysymyksestä!

   Käsittääkseni käytäntö Ruotsissa on tämän suhteen hyvin vaihteleva. Olisi kiinnostavaa nähdä tutkimista siitä kuinka suurta eroa on paikallisessa liikkumavarassa Suomen ja Ruotsin välillä. Makrodatan tasolla näitä eroja on kuitenkin vaikeata havaita.

 2. Asianharrastaja permalink

  Kun olen näitä Suomi-Ruotsi vertailuja lueskellut niin koko ajan on ollut piilevä epäily siitä että näillä palkanmuodostusmalleilla on loppujen lopuksi paljon pienempi keskinäinen ero ja paljon pienempi vaikutus taloudelliseen aktiviteettiin kuin mitä on esitetty. Veikkaan että jos Nokia, metsäteollisuus ja Venäjä olisivat entisensä, kukaan ei kirjoittaisi palkkamalleista yhtään mitään. Ja kääntäen, vähän epäilen mikä painoarvo tällä palkanmuodostusväännöllä tulee loppupeleissä olemaan Suomen ”nostamisessa suosta”. Mutta tuleehan ehkä parempi fiilis siitä että kauheasti yrittää tehdä jotain muutoksia kuin siitä että vain istuttaisiin ja odotettaisiin että markkinavoimat vähitellen hoitavat homman. Kunhan ei käy niin että siirrytäänkin huonosta keskitetystä mallista vielä huonompaan liittokohtaiseen.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: