Siirry sisältöön

Ristiriitaisia BKT-lukuja maailmalta

by : 15.5.2014

Euroalueen alkuvuoden alustavat kasvulukemat jäivät pieneksi pettymykseksi. Elpyminen jatkuu tasaista vauhtia, eikä toivotusti kiihtynyt. Japanin ensimmäisen neljänneksen kasvulukemat olivat rohkaisevia, joskin ne osittain heijastavat kysynnän vahvistumista ennen arvonlisäveron nostoa.

Euroalueen talous jatkoi elpymistään ensimmäisellä neljänneksellä. Nousu on kuitenkin edelleen vaan vajaan prosentin vuosivauhdissa, eikä alkuvuonna luottamuskyselyjen signaloimaa kiihtymistä BKT- luvuissa näy.

Euroare_GDPyy_qq
Euroalueen suurista talouksista kasvuaan kiihdytti selkeästi Saksa ja Espanja. Italiassa ja Ranskassa sen sijaan kasvu ei vielä ole lähtenyt selkeästi liikkeelle. Nämä luvut pitävät siten elossa toiveet siitä, että Saksa hiljalleen on kääntymässä euroalueen veturiksi. Espanjassa viennin veto on yhä selkeämmin saamassa talouden kasvuun, kun pahin kasvua jarruttanut vyönkiristys on jo takanapäin. Italiassa ja Ranskassa kasvua tukevat toimet ovat yhä vasta toiveita.

Euroare_GDPgefrspit

Suomen BKT:n kehitys on viimeisen vuoden aikana ollut Italiaakin heikompi.

Japanissa elvytys tehonnut

Maapallon toisella puolella Japanin talouden kasvu kiihtyi selkeästi ensimmäisellä neljänneksellä. Osittain taloutta nosti vahvistunut kulutus, ennen arvolisäveron nostoa huhtikuussa. Kulutuskasvun voidaan siten odottaa hidastuvan toisella neljänneksellä. Erityisen rohkaisevaa oli kuitenkin, että investointien nousu kiihtyi – mitä ei arvonlisäveron nostolla voi selittää.

Japanin taloudella on siten kohtuullisen hyvät edellytykset kestää arvonlisäveron noston jarruttavan vaikutuksen, ilman että talous kääntyisi uudelleen taantumaan.

Japangrowth
Japanin kotimainen kysyntä on vuodessa kasvanut neljällä prosentilla ja kokonaiskysyntä (mukaan lukien vienti) runsaat viisi prosenttia. Viime vuoden alussa kiihtyneet elvytystoimet näyttävät siten näiden lukujen valossa purreet hyvin.

BKT:n kasvu on tosin jäänyt vajaaseen kolmeen prosenttiin. Erotus selittyy tuonnin kasvulla, eli Japanin elvytys on vahvasti tukenut myös muun maailmantalouden kasvua. Kolmen prosentin kasvu on kuitenkin selkeästi ripeämpää, kun mitä Japanin talous pystyy ylläpitämään kun työvoima supistuu väestön ikääntyessä.

From → Aasia, Euroalue

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: