Siirry sisältöön

Häämöttääkö teollisuuden taantuman loppu?

by : 2.6.2014

Suomen vientiteollisuuden taantuma jatkui edelleen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Teollisuuden tilausten nousu on viime kuukausina jälleen herätellyt toiveita siitä, että taantuman loppu häämöttää. Toisetkin indikaattorit tukevat näitä toiveita. Luvut ennakoivat kuitenkin vielä korkeintaan hiuksenhienoa kasvua. Mitään selkeätä noususuhdannetta ei ole vielä näköpiirissä.

Teollisuuden tilaukset nousivat ensimmäisellä neljänneksellä vajaat kolme prosenttiyksikköä viime vuodesta. Yleensä teollisuustuotanto seuraa tilauslukuja muutaman kuukauden viiveellä. On syytä pitää mielessä, että tilausluvut heiluvat paljon tuotantolukuja enemmän. Alkuvuoden tilausluvut siten eivät edes ennakoi prosenttiyksikön vuosikasvua teollisuustuotannossa.

Finipordersmar

Varovaista rohkaisua antavat teollisuuden luottamusluvut jotka ovat syksystä hivenen toipuneet. Nekin ovat nyt tasolla, jotka ennakoivat hiuksenhienoista kasvua teollisuustuotannossa. Mistään ratkaisevasta käänteestä ei voida puhua. Vuosi sitten luottamus oli nykyistä korkeammallakin tasolla, mutta kääntyivät jälleen laskuun.

Finindconfindprodmay

Tavaraviennissä käännettä nähtiin jo viime vuoden lopulla jolloin lasku kääntyi pieneksi nousuksi. Alkuvuosi oli kuitenkin pettymys, ja viennin arvo kääntyi jälleen laskuun. Suurin osa ensimmäisen neljänneksen laskusta selittyy kuitenkin öljyjalosteiden viennin arvon laskulla, joka heijastaa raakaöljyn hinnan laskua. Viime vuonna päinvastoin vientilukuja kaunisteli öljyn hinnan nousu. Koska öljyjalosteiden viennin Suomessa tuotettu lisäarvo on pieni, vientilukemat poislukien öljyjalosteet antavat luotettavimman kuvan kokonaiskehityksestä.

finexpexcommodities

Toiveita vientiteollisuuden piristymiestä tukevat edelleen maailmantalouden suhdanteet. Viime kuukausina maailmantalouden näkymät eivät tosin enää ole vahvistuneet. Suomen vientiteollisuus seuraa kuitenkin usein maailmantalouden suhdanteita merkittävällä viiveellä, joten on perusteltua toivoa, että edellisvuoden piristyminen etenkin Euroopan talousnäkymissä ei vielä Suomen teollisuuteen ole täysin vaikuttanut.

finexpoecdgdpleadind

 

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: