Siirry sisältöön

Yksimielisiä ”talousviisaita” ylen aamussa

by : 30.5.2014

Kuluneen vitsin mukaan, jos kuulet kolme ekonomistia niin saat ainakin neljä eriävää mielipidettä. Rupattelutuokioni Aamu-TV:ssä Pellervon Markus Lahtisen ja OP-Pohjolan Reijo Heiskasen kanssa ei antanut paljonkaan tukea tälle käsityksille. Useimmista asioista oltiin samaa mieltä.

Ylen toimittaja kiteytti viestimme otsikkoon: Talousviisaat: Valtion ylimääräiset tulot investointeihin, ei velanmaksuun. Ylläolevasta linkistä jokainen voi tarkistaa kuinka yksimielisiä me oltiin tästä, mutta ainakin omia mielipiteitäni se kohtuullisen hyvin kuvaa.

Olisi myös voitu kiteyttää viestiä ylimääräiset tulot investointeihin ei kulutukseen.

On ehkä hyvä lisätä, että oltiin herttaisen yksimielisiä siitä, ettei ole mitään järkeä siinä, että valtio lähtee yrittäjäksi.

Ainoa selkeä erimielisyys oli, että vanha työtoverini Reijo oli minua huolestuneempi julkisesta velkaantumisesta. Yksityistämistuloilla julkisten investointien tekeminen sen sijaan hänelle sopii.

En ehtinyt tuossa keskustelussa sitä sanoa, mutta minä en niinkään näe niin suurta eroa vaikutuksessa Suomen valtion luottokelpoisuuteen siinä rahoitetaanko investoinnit lainanotolla vai valtion omaisuutta myymällä. Molemmissa tapauksissa suora vaikutus julkisen nettovelkaan on täysin sama.

Toisaalta yksityistämisessä usein on järkeä muutenkin. Kyllä Suomen hallituksella on tarpeeksi paljon haastavia asioita hoidettavana, ilman että se turhaan yrittää hoitaa esimerkiksi alkoholijuomien valmistusta. Jos yksityistämällä saadaan siirrettyä pois valtion taseesta turhia omistuksia, niin lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Siten voin yhtyä siihen, että on parempi rahoittaa investointeja yksityistämällä

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: