Viikon kirjoitukset
Tällä viikolla jälleen Markit julkaisi alustavia arvioita kuukauden ostopäälliköiden indekseistä. Euroalueen ostopäälliköt olivat yhä varovaisen optimistisia, eikä pienestä laskusta huolimatta indeksi tue pelkoja euroalueen putoamisesta uudelleen taantumaan. Aasian ostopäällikötkin ennakoivat maltillista kasvua sekä Kiinaan että Japaniin – vaikka elokuussa mentiin eri suuntiin.
Euroalueelta kesäkuun vientilukemat oli pieni valopilkku. Kommentissani Vienti, valuutta ja Venäjä osoitan, että viimeaikaista heikkoa viennin kasvua selittää paremmin euron vahvistuminen kun Ukrainan kriisi ja venäjän talousongelmat. Tämä on rohkaisevaa kun euro on heikentynyt.
Kirjoitin päivityksen Ruotsin kulutusvetoisesta kasvusta ja totesin, että Suomenkin talous on saanut Ruotsista vetoapua.
Olen hieman eri mieltä elokuun ostopäällikköindekseistä. Peking pitää Kiinan talouden maltillisessa deleveraging-moodissa, joten isoja vetoapuja ei ole sieltä tulossa. Japani ok, mutta pomppu lähinnä palautumista veronkorotuksen jäljiltä. Euroopassa teollisuus voi huonosti – erityisesti Ranskassa. Mukavat PMI-tasot kertovat palvelusektorin vedosta, ja kotimainen kysyntä nojaa käytännössä kokonaan jatkuvaan budjettirajojen rikkomiseen.
Oleellisempaa on kuitenkin mainitsemasi euron heikentyminen – todellisuudessahan olemme nähneet enemmän dollarin vahvuutta kuin euron heikkoutta. Breakeven-inflaatio-odotuksien pohjalta väittäisin, että markkinat suhtautuvat pessimistisesti euroalueen lähitulevaisuuteen ja TLTRO-ohjelman toimivuuteen, mutta pudotus EURUSD:ssa toki houkuttaa tulkitsemaan, että ”puolipilvistä tai poutaa edessäpäin”. Draghin temput ovat pitkälti käytetty. Hatusta ei uutta kania pomppaa, ja markkinat ovat haistaneet tämän.
T. ”MoreLiver”.
https://www.tradingfloor.com/posts/global-pmis-point-to-punch-drunk-and-confused-economy-1410879