Siirry sisältöön

Köyhtyykö keskivertojenkki?

by : 19.9.2013

Amerikkalaisen perusperheen tulot romahtaneet 80-luvun tasolle raportoi mm Taloussanomat tänään.  Surkeasti menee jenkeilläkin? Ei toki. Jenkillä menee todennäköisesti selkeästi paremmin, kun mitä nämä lukemat indikoivat.

Jenkkitalous on jatkuvasti kasvanut yli ajan. BKT per capita on nyt korkeampi kuin koskaan. Eli pelkästään talouden kehnolla kehityksellä näitä lukemia ei voi selittää.

Mediaanitulojen kehno kehitys selittyy siten tilastojen mukaan muuttuneella tulonjaolla. Kasvavat tulot ovat kanavoituneet korkeampituloisille, ja keskituloiset ovat jääneet jälkeen.

Luvut ovat silti outoja.  Kuten amerikkalainen talousbloggaaja Matthew Yglesias toteaa: monella muulla mittarilla amerikkalaisten elintaso on noussut: Asuntojen koko on kasvanut, autojen määrä lisääntynyt ja laatu parantunut.

Yglesias kiinnittää huomiota siihen tosiasiaan, että on mahdotonta vertailla täsmällisesti elintasoa yli ajan. Emme voi sanoa että yhdellä dollarilla tänään jenkkikuluttaja voi ostaa esimerkiksi 40 prosenttia vähemmän kun neljännesvuosisata sitten, mm siksi että voimme nyt ostaa paljon tuotteita ja palveluita, jotka eivät edes olleet olemassa 1988. Kuluttajahintaindeksi antaa arvion ostovoimasta, jota käyttämällä systemaattisesti aliarvioimme elintason kehitystä.

USA:n tilastoviranomaisten julkaisemat luvut ovat myös puutteellinen mittari kotitalouksien tulojen kehityksistä. Se ei huomioi verotusta, joten viime vuosikymmenen tuloveronalennusten vaikutus ei näy. Lisäksi Yhdysvalloissa merkittävä, ja kasvava, osa ansiotuloista on työnantajan maksama terveydenhuolto, jota ei myöskään huomioida.

Lopuksi on hyvä muistaa, että USA:ssa kotitalouksien määrä on kasvanut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana yli 25 prosenttia. Tämä heijastaa tietysti pitkälti jatkuvaa suurta maahanmuuttoa. Eli keskivertoamerikkalainen nyt, ei ole sama kun keskivertoamerikkalainen 25 vuotta sitten.

Maahanmuuttajat ovat toki kirjava joukko, josta osa on korkeatuloisia huippuammattilaisia. Enemmistöllä on kuitenkin tulotaso alle mediaanin, joten ne vetävät mediaania alaspäin. Luvut antavat siten liian synkän kuvan perusamerikkalaisten tulokehityksestä. Samalla maahanmuuttajien elintaso selkeästi yleensä nousee, verrattuna siihen mitä se olisi ollut kotimaassa.

From → USA

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: