Siirry sisältöön

Väkivaltaisuuden globaali romahdus

by : 16.9.2013

Uutiset ovat jatkuvasti täynnä väkivaltaa. Tuhansia tapetaan Syyriassa kaasulla ja tavanomaisin asein. Suomessa traagisten perhemurhien sarja tuntuu loputtomalta. Virkistävää siten on ollut syventyä Harvardin psykologian professori Steven Pinkerin  kirjaan, jossa hän yrittää löytää selityksen sille, miksi väkivaltaisuus on dramaattisesti vähentynyt.

Kirjassa selitettävänä oleva kehitys voi yllä mainittujen uutisten valossa tuntua oudolta.  Suuri osa kirjasta siten keskittyy dokumentoimaan väkivaltaisuuden laskua. Todistusaineisto on kattava ja vakuuttava. Väkivalta kaikissa muodoissaan on ihmiskunnan historian aikana ollut laskussa. Todennäköisyys, että ihmisen elämä kohtaa väkivaltaisen lopun on nykyään pienempi kuin koskaan. Sodissa kuolevien osuus on pienentynyt. Väkivaltaiset rikokset ovat vähentyneet. Perheväkivalta on tullut harvinaisemmaksi.

Vähenevän väkivällan trendi ei ole mikään tilapäinen pieni värähtely. Se on jatkunut vuosituhansia ja ottanut merkittävän askeleen viimeisen vuosisadan aikana. Metsästäjä- ja keräilijä yhteiskunnissa vuosittainen kuolleisuus väkivaltaan arvioidaan olleen yli satakin henkeä sadastatuhannesta. Vastaava luku oli viime vuosisadan alussa tippunut länsimaissa reippaasti alle kymmeneen ja laskutrendi on edelleen jatkunut viime vuosiin asti.

Toki lasku ei ole ollut suoraviivainen. Ajoittain väkivaltaisuus on kasvanut, joskus dramaattisestikin. Useimmissa maissa vuosikymmenien ja vuosituhansien saatossa väkivaltaisuus on kuitenkin tippunut,

Väkivaltaisuuden raju väheneminen ei tule heti mieleen koska meidän huomio keskittyy jäljellä olevaan väkivaltaan. Sota Irakissa oli kauhea, jolloin unohdamme helposti että Vietnamin sota oli monin verroin raaempi ja tuhoisampi. Vietnamin sota puolestaan kalpenee maailmansotien aiheuttaman tuhon verrattuna. Vielä vaikeampaa on hahmottaa, että maailmansotien kauheudesta huolimatta viime vuosisata ei ollut erityisen sotaisa, Päinvastoin. Emme ole vaan koskaan edes kuulleet kaikista niistä sodista jota aikaisempina vuosisatoina tappoivat ihmisiä.

Terrorisimikaan  ei ole uusi mikään uusi uhka. 70-luvun terrorismin aalto Euroopassa – IRA, ETA, Brigade Rosso, RAF oli paljon tuhoisampi kuin viimeisen vuosikymmenen vuosien iskut. Syyskuun 11 iskut olivat tekotavaltaan toki ainutlaatuisia. Kuolonuhrien määrässä laskettuna nekään eivät olleet maailmanhistoriassa kovin poikkeuksellinen verilöyly.

Se että väkivalta on dramaattisesti pienentynyt ei tarkoita, että meidän pitäisi olla tyytyväisiä nykytilaan. Päinvastoin Pinkerin sanoma on, että väkivaltaa on mahdollista vähentää. Selvittämällä mistä väkivallan lasku johtuu voimme tietoisesti yrittää vahvistaa niitä tekijöitä jotka ovat laskun takana, ja yrittää varmistaa ettei lasku käänny nousuksi..

Väkivallan dramaattinen lasku antaa kuitenkin ajattelemisen aihetta niille jotka yrittävät väkivaltatekoja selittää yhteiskunnallisilla trendeillä, olkoon se nykyajan moraalinen holtittomuus tai talouden globalisoituminen. Pitäisi pikemmin kysyä mikä yhteiskuntakehityksessä on saanut väkivallan vähenemään?

From → Yms

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: