Siirry sisältöön

Déja vu: USA:n poliitikot ajamassa kilpaa kohti jyrkännettä

by : 27.9.2013

Yhdysvaltain valtiontalous on vaarassa ajautua karille, koska poliitikot eivät pysty sopimaan tarvittavista päätöksistä. Hallitukselle menovaltuudet ja oikeus ottaa velkaa menojen rahoittamiseen ovat erääntymässä.

Taustalla on tilanne, jossa molempien puolueiden tuki tarvitaan päätösten tekemiseksi. Osapuolet yrittävät vakuutta toisiaan, etteivät ole valmis perääntymään, jotta toinen osapuoli antaisi periksi katastrofin välttämiseksi.

Kyseessä siis perinteinen amerikkalainen Chicken game suoraan kuin klassisesta James Dean elokuvasta, jossa kaksi teinipoikaa ajoi kohti jyrkännettä kilpaillen siitä kuka uskaltaa pysyä kyydissä kauemmin.

Chicken game

Järki sanoo, että ennen jyrkännettä kannattaa hypätä kyydistä. Niin amerikkalaiset poliitikot ovat toistaiseksi tehneetkin. Kumpikaan osapuoli ei ole halunnut ottaa vastuun talouden ajamisesta uuteen taantumaan. Sitä syystä finanssimarkkinoilla perustellusti huoli umpikujasta on ollut aika rajoitettu.

Onko nyt asiat toisin? Äänensävyt ovat, jos mahdollista, muuttuneet yhä jyrkemmiksi. Presidentti Obama ei edes halua keskustella mistään ehdoista velkakaton nostolle. Republikaanit ehdottomasti vaativat, että rahahanat suljetaan Obaman terveydenhoito-ohjelmalle.

Tämä kiihtyvä uhoaminen kuuluu kuitenkin pelin luonteeseen. Jos edellisellä keralla antoi periksi, täytyy nyt vakuutella että tilanne on toinen.  Muuten ei voi uskottavasti sanoa, että tällä kertaa ei anneta periksi.

Toki, hyvä muistaa että elokuvassa toinen kilpailija jäi jumiin autoon ja putosi yli jyrkänteen. Toivottavasti amerikkalaiset poliitikot eivät jää jumiin omiin lausuntoihinsa.

From → USA

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: