Siirry sisältöön

Taloustilanne kohenee – paitsi Suomessa?

by : 27.9.2013

Eurfinesi

Tänään julkaistut talouden luottamusluvut viestivät talouskehityksen parantuneen ympäri Eurooppaa edelleen syyskuussa. Luottamus on vahvimmillaan yli kahteen vuoteen. Paitsi Suomessa. Suomessa luottamus on pudonnut lähes takaisin viime vuoden pohjalukemiin.

Kyseinen luottamusmittari ei kovinkaan paljon ennakoi talouskasvua, vaan lähinnä on nopea indikaatio siitä miten talous viime kuukauden aikana on kehittynyt.

Miksi Suomessa kehitys menee huonommin kun muualla? Pari selitystä tulee mieleen:

  • Suomessa julkisen talouden kiristyminen (etenkin veronkorotukset) purevat yhä jyrkemmin, kun muualla kiristyminen jo hellittää. Tilanteen heikkenemistä onkin nähty ennen kaikkea vähittäiskaupassa.
  • Venäjän talouskasvun hiipuminen vaikuttaa myös Suomeen.

Tosin tässä Suomen indikaattorissa on aika paljon satunnaista hälinää (heiluntaa trendin ympärillä). On vaikea uskoa, ettei Suomenkin talouskehitys kohenee kun muun Euroopan tilanne paranee.

From → Euroalue, Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: