Siirry sisältöön

Punta turvaa Ison-Britannian kriisiltä

by : 4.10.2013

Paul Krugmanilla on perusteellinen vastaus Kansainvälisen valuuttarahaston entisen pääekonomistin Ken Rogoffin ilmaisemille huolille siitä, että Iso-Britannian taloutta voisi uhkaa julkinen velkakriisi.

Suhteutettuna BKT:hen Ison-Britannian julkinen velka ja alijäämä ovat korkeampia kuin esimerkiksi Espanjan.  Näitä lukuja tarkastelemalla huoli velkakriisistä ei näytä järjettömältä.

Krugman tyrmää kuitenkin perustellusti huolet. Perustelu on tekninen, joten lyhyt yksinkertaistettu tiivistelmä on ehkä paikallaan.

Ison-Britannian valtion velka on omassa valuutassa. Jos sijoittajat eivät enää ole valmiita ostamaan Ison-Britannian valtionvelkaa, valtio voi aina ottaa lainaa keskuspankilta rahoittaakseen menojaan ja lainojen takaisinmaksua. Keskuspankki voi halutessaan painaa rajattomasti puntia.

Punta toki heikkenisi muita valuuttoja vastaan, jos sijoittajat vetäisivät rahansa pois. Punnan heikkenemisellä olisi kuitenkin taloutta vahvistava vaikutus parantamalla maan kilpailukykyä.

Rajana keskuspankin setelirahoitukselle on vain riski inflaatiosta. Inflaatioriski on kuitenkin pieni niin kauan kun talous on edelleen hyvin heikossa tilanteessa.

Jos valtiolla on oma valuutta ja keskuspankilla inflaatiotavoite julkinen velkakriisi voi johtaa korkojen nousuun vain siitä syystä, että talous ylikuumenee kun heikkenevä valuutta elvyttää taloutta. Siinä tapauksessa korkojen nousu ei olisi mikään katastrofi.

Vaaraa Ison-Britannian ajautumisesta velkaisten euromaiden kaltaiseen kriisiin voisi ottaa vakavasti vasta jos Iso-Britannia liittyisi euroon. Siitäkään tuskin on mitään vaaraa.

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: