Siirry sisältöön

Minne olen menossa?

by : 14.10.2013

Viimeisen viikon aikana olen jatkuvasti saanut vastata kysymyksen siitä, mihin olen menossa nyt kun minun ja Nordean tiet ovat erkaneet.  Vastaan nyt täälläkin, kun tämä näyttää kiinnostavan.

En minnekään.

Siis en ole sopinut siirtymisestä minkään muun työnantajan palvelukseen.

Tällä hetkellä minun suunnitelmana on toimia riippumattomana ekonomistina: ”Freelance ekonomistina”.

Tämä blogi on ensimmäinen askel tässä. Ensimmäisen viikon aikana saamani palaute ja kävijämäärät ovat olleet rohkaiseva. Tosin hiukan ahkerammin voisitte hyvät lukijat jakaa ja kommentoida juttuja, jos haluatte innostaa minua jatkamaan.

Blogin kirjoittaminen on minusta erittäin hauskaa. Erityisesti kun minä nyt voin kirjoittaa ihan mistä minä haluan, ja sanoa kaartelematta mitä ajatellen. On kuitenkin haastavaa saada siitä kannattavaa liiketoimintaa. Lähinnä se on markkinointia varsinaiselle liiketoiminalle, mikä tullee koostumaan luennoimisesta ja konsultoinnista.

Pähkähullu idea? Ehkä. Nähtäväksi jää, onko kukaan valmis maksamaan riippumattomalle ekonomistille, kun esimerkiksi pankit tarjoavat samoja palveluita ilmaiseksi.

Taloudellisesti turvallisempaa ja kannattavampaa olisi varmasti edelleen olla suuren pankin palkkalistalla.

Ekonomistina tekisi mieli sanoa kuitenkin, että rahalla on aleneva marginaalihyöty. Suomeksi tämä tarkoittaa, että rahalla on vähemmän merkitystä mitä enemmän sinulla sitä on.

Minulla on varaa kokeilla pähkähullujakin ideoita, kun olen ansainnut leipäni 20 vuotta rahoitusmarkkinoiden piirissä. Miettiä enemmän työn mielekkyyttä, kuin sen antamaa rahallista tuottoa.  Varaa vaikkapa kirjoittaa blogia huvin vuoksi muutaman vuoden.

Tämä siis tämän hetkinen suunnitelma. Se voi muuttua jos riippumattomalle ekonomistille ei osoittaudu olevan kysyntää. Tai jos jotain muita kiinnostavia mahdollisuuksia avautuu.

From → Yms

16 kommenttia
 1. jussilindgren permalink

  loistavaa Roger!

 2. Tina Wessman permalink

  Jatka ihmeessä! 🙂 Riippumattomille asiantuntijoille ON kysyntää, vaikka periaatteessa saman saisi muualta ilmaiseksi tai halvemmalla, Kun riippumattomalla ei ole mitään lehmää missään ojassa, niin hän on objektiivinen – ja rehellinen – joka suuntaan. Tuo on itselleni ollut yksi tärkeimmistä ahaa-elämyksistä siirryttyäni markkinatutkimuspuolen freeksi.

 3. Petri Karhapää permalink

  No niin, mahtava juttu! Mulla menee kuvio vähän toiseen suuntaan. Olen kirjoittanut aikasemmin aktiivisesti blogia http://www.pietronpossa.blogspot.com, mutta jatkossa toimin ainoastaan yrityksen (to be announced) edustajana – ei henkilökohtaisia mielipiteitä. Tervetuloa vapaiden ajattelijoiden joukkoon! Terv, Petri Karhapää

 4. Jari Honko permalink

  Aina sinä Roger olet sanonut suoraan mitä mieltä olet.

 5. Kiitos kaikille. Onnea uusiin haasteisiin Petri. Jari, en minä koskaan ole ollut valmis sanomaan mitään vakaumukseni vastaista, mutta tiettyjä rajoitteita toki on sille mitä ja mistä voi puhua kun puhuu työnantajan nimissä.

 6. Låter spännande Roger, skall bli skoj att följa med dina kommande analyser och kommentarer!

 7. Hei ja onnittelut mielenkiintoisesta vedosta. Varsinkin tuo freelanceriksi ryhtyminen kuvaa mielestäni hyvin aikamme henkeä. Länsi-Euroopan jälkiteolliset taloudet kohtaavat yhä kovempaa kilpailua ”idän” kasvutalouksista. Erikoistumalla kapeammalle osaamisalueelle yksilö voi rakentaa itselleen halpamaista tulevaa kilpailua paremmin kestävän aseman työmarkkinoilla. Samalla työpaikka isojen yhtiöiden ”turvasatamissa” rupeaa olemaan yhä harvemmassa. Yksittäinen työntekijä joutuu yhä enemmän ottamaan vastuu itsensä työllistymisestä. Ja tämä usein tarkoittaa freelanceriksi ryhtymistä. Jos uskaltaa ottaa askeleen itsenäiseksi saa usein korvauksena korkeamman ansiotason ja vielä mahdollisuuden itse valita mitä toimeksiantoja itselleen ottaa. Ja tämä heijastuu tietysti korkeampana motivaationa ja tuottavuutena asikkaan eduksi.

  Ehdin minäkin vuosikymmen käydä hakemassa Aleksin varrelta pankkiiriliikkeiden analyytikkotöistä kokemuksia ennen kuin tuli vuosituhannen alussa aika lähteä pääomasijoituksen kautta teollisuuteen tekniikkakonsultointia kauppaamaan. Sattui olemaan aikaa kun Suomen talous kasvoi vahvasti ja teollisuus reippaasti ulkoisti usein syklien mukana heiluvaa teknistä suunnitteluaan. Meistäkin tuli ”tekninen eilakaisla” kun lähetimme näppärästi palkkaamamme 3D-insinöörit keikalle asiakkaan tiloihin kuukausia kestäviin toimeksiantoihin. Prosessimielessä tässä rupesi jo olemaan yhtäläisyyksiä pääomamarkkinoiden niukkuushyödykkeen (raha) ja välittämämme koneinsinööreien tuntipohjaisen panoksen (osaaminen) välillä. Ja loput on niin sanotusti historiaa. Törmäsin IT-konsultointmarkkinoilla jo pitkään toimineeseen asiantuntijavälityskonseptiin jossa juuri freelancereille välitetään toimeksiantoja välittäjäverkostojen kautta. Nopeasti kasvavalla alla kilpailee Suomessakin jo useampi välittäjä. Kysyntää riittää kun kovassa kustannuspuristuksessa kamppailevia asiakkaita yhä vähemmän kiinnostaa perinteisten konsulttitalojen overheadeillä kuorrutettujen tuntihintojen maksaminen. Pääsin viime vuonna töihin Pohjoismaiden suurimmalle asiantuntijavälittäjälle tehtävänä toteuttaa toimiva konsepti myös tekniikkakonsulttien saralla. Freelancers wanted!

 8. Hyvä Roger! Mainio siirto. Oikeastaan en ole yhtään yllättynyt.

 9. Riippumattomuus on todella mukava asia. Tein aikoinaan myös ex-edustamallesi yritykselle ja muille rahoitusalan yrityksille sähköisen liiketoiminnan ratkaisuja. Olin samaan aikaan paljon mukana silloin vähän uudemmassa asiassa eli somekeskustelussa talouskeskustelujen moderaattorinakin. Kyllä joutui kovasti harkitsemaan mitä sanoi. Oli kieli naulattu pöytään…

 10. Nimetön permalink

  Onnea vaan jatkossa. Riippumattomia ekonomisteja luoja paratkoon tarvitaan.

 11. Nimetön permalink

  Nu ska du äntligen skriva din roman, jag är en bra coach:-) Och så ska ni komma och äta till oss, eller tvärtom, du har ju tid att kocka!

 12. Grattulerar. Livet är också annat än bara jobbet och pengar. Själv gjorde jag mitt val (31 år i branchen) för ca 1,5 år sedan och har inte ångrat en minut. Det tar lite tid att vänja sig vid att du kan göra vad du vill när du vill men därefter börjar man se på saker och ting med nya ögon. Grattulerar ännu en gång och lycka till.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: