Siirry sisältöön

Robotit vievät ihmisiltä työpaikat, kuten traktorit

by : 13.10.2013

”Entistä tehokkaammat tietokoneet hävittävät työpaikkoja nopeammin kuin markkinat luovat uusia”, arvioi Gartnerin tutkimusjohtaja Kenneth Brant Kauppalehden mukaan.  Taustalla on tutkimus, joka otsikkonsa mukaan ennustaa 90 prosentin työttömyyttä.

Herra Brant ehkä ymmärtää automaation, mutta mitään ymmärrystä talouden toiminnasta hänellä ei näytä olevan.

Mihinköhän johtopäätökseen herra Brant olisi tullut hiukan yli vuosisata sitten, kun 80 prosenttia työväestöstä oli töissä maataloustuotannon piirissä?  Traktorit. puimurit ja muut kehitteillä olevat maatalouskoneet tulisivat tuhoamaan nämä työpaikat.  Vääjäämättä eläisimme nyt massatyöttömyyden aikaa, kun enää jokunen prosentti väestöstä työllistyy maataloudessa.

Ei ole mitään ennalta määrättyä, tai teknologisesta kehityksestä johtuvaa vauhtia, jolla ”markkinat” luovat uusia työpaikkoja. Tehtävissä oleva työ ei ole kiinteä määrä, vaan koko ajan yhteiskunnassa on paljon enemmän hyödyllistä työtä kun mitä on työvoimaa työn tekemiseen. Jos tuotantoa tehostetaan roboteilla, tietokoneilla ja automaatiolla tämä vapauttaa työvoimaa hoitamaan muita töitä.  Kun työvoimaa on saastavilla tämä mahdollistaa uusien työpaikkojen luomisen.

Työttömyys ei johdu tehtävissä olevan työn puutteesta, vaan talousjärjestelmän kyvyttömyydestä yhdistää työntekijät ja tehtävissä oleva työ.

Työmarkkinoiden rakenteiden muutokset toki asettaa monia haasteita. Voi olla haastavaa siirtää työpaikkansa menettänyt tehdastyöläistä kasvaviin työpaikkoihin esimerkiksi vanhustenhuollossa. Tuotannon tehostaminen nostaa yleistä elintasoa, mutta vaikutukset tulonjakoon voivat olla epäsuotuisia. Nämä ovat todellisia ongelmia. Huolet teknologian aiheuttamasta työn puutteesta sen sijaan eivät.

From → Yms

2 kommenttia
  1. ”Työttömyys ei johdu tehtävissä olevan työn puutteesta, vaan talousjärjestelmän kyvyttömyydestä yhdistää työntekijät ja tehtävissä oleva työ.”

    Tämä on niin totta. Miten monesta hyödyllisestä ja tarpeellisesta tehtävästä saataisiin kannattava, ihmiset elättävä työ?

    Toinen kysymys on onko työsuhde ylipäätään se tapa, jolla ihminen voi itsensä jatkossa aina elättää. Jos ja kun mennään enemmän yrittäjämäiseen työtapaan, miten varmistetaan ihmisten riittävä osaaminen myös sen varsinaisen työn ohella?

  2. Hyviä kysymyksiä, joihin ei ainakaan minulla lyhyttä vastausta ole. Selvästikään kaikki eivät voi olla työsuhteessa. Taloutta pyörittämään tarvitaan yrittäjiä. Uskon kylläkin, että voimme luoda yhteiskunnan, jossa jokainen joka niin haluaa voi elättää itsensä työsuhteessa. Vartiaisen ja Soininvaaran raportti antaa hyviä suuntaviivoja tähän. Ehdot eivät välttämättä tule olemaan houkuttelevia. Muut vaihtoehdot tulevat siten yhä houkuttelevimmiksi.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: