Siirry sisältöön

Lopettakaa vertaukset, Suomi ei ole Kreikka

by : 13.12.2013

Jos haluaa kiinnitä huomiota Suomen talouden ongelmiin suosituksi retoriseksi keinoksi on tullut verrata Kreikkaan. Viime viikoilta löydän esimerkiksi

Suomen vienti toipunut hitaammin kuin Kreikan

Suomen valtion menojen osuus bkt:sta kohta korkeampi kuin Kreikan

ja pohjanoteerauksena Kreikassakin vahvemmat pankit kuin meillä

Tällä retoriikalla annetaan mielikuva siitä, että Suomi on jollain tavalla ajautumassa samanlaiseen ahdinkoon kuin Kreikka. Väitteet voivat sinällään pitää paikkansa, mutta vertailut ovat täysin asiaankuulumattomia.

Odotan tässä vielä otsikkoa: ”Suomessa talvella jopa kylmempää kuin Kreikassa”

Toivoisin hartaasti että näitä vertailuja voisi lopettaa, toteamalla että Suomen talous ei ole läheskään sellaisessa tilanteessa, kun missä Kreikka oli ennen ajautumista syvään kriisiin. Suomen talouden alijäämä on aivan toista luokkaa kuin mitä Kreikalla oli.

Suomen taloudella on ongelmia, mutta ne ovat toisenkaltaisia kuin Kreikan. Vertaukset Kreikkaan eivät siten millään tavalla auta ymmärtämään Suomen talouden haasteita tai niiden kokoluokkaa.

Esimerkiksi Suomen vienti on, kuten kyseisessä artikkelissa todetaan, kehittynyt viime vuosina heikommin kuin kriisimaissa. Tosin otsikossa oleva väite, että Suomen vienti on toipunut hitaammin kuin Kreikan ei saa tukea artikkelin kuviosta, jossa perusvuotena on viennin romahdusta edeltävä vuosi 2008. Suomen vienti romahti enemmän kuin Kreikan 2009. Toipuminen on ollut suurin piirtein yhtä takkuilevaa.

Vertaus on kuitenkin asiaton, koska kriisimaiden ongelmien syynä ei ole viennin heikko kehitys vuoden 2008 jälkeen. Ongelmana oli, että näillä mailla viennin taso oli vuonna 2008 aivan liian matala suhteessa maiden tuontiin. Itse asiassa kriisimaiden viennin täytyykin kehittyä vahvemmin kuin Suomen ja muiden euromaiden, jotta saataisiin euroalueen epätasapainot korjattua.

Suomen viennin heikon kehityksen tapaan Suomen julkisen sektorin kasvava osuus koko taloudesta on perusteltu huolenaihe. Vertaus Kreikkaan kuitenkin on epäoleellinen, koska Kreikan ongelmia ei voi selittää sillä, että Kreikan julkisen sektorin osuus taloudesta olisi ollut poikkeuksellisen suuri. Osuus on ollut lähellä euromaiden keskitasoa. Pitkään jatkuneet suuret alijäämät selittyy sillä, että Kreikan julkisten tulojen osuus BKT:sta on ollut keskiarvoa matalampi.

Toki kuten jutussa mainitaan tänä vuonna Kreikan julkisten menojen osuus taloudesta on EU-maista korkein. Tämä johtuu kertaluonteisesta menoerästä, eli pankkien pääomittamisesta. Tämä vertailu on siten tuplasti roskapuhetta.

Tästä päästään luontevasti väitteeseen: Kreikassakin vahvemmat pankit kuin meillä.  Kuulostaa hiukan oudolta, kun Kreikan valtio juuri on ollut pakotettu pääomittamaan konkurssissa olevia pankkeja valtavalla summalla.

Jälleen kerran vertaus on asiaankuulumaton, koska Kreikan ongelmien syynä ei ole ollut pankkien heikko vakavaraisuus. Kreikan talouden ongelmat, ja valtion konkurssi, sen sijaan ovat ajaneet kreikkalaisia pankkeja vararikkoon.

Koko vertailu on täysin absurdi, koska se perustuu siihen että verrataan saatavia omaan pääomaan huomioimatta saatavien riskiä. Eli kreikkalaisen pankin taseessa olevalle hoitamattomalle lainalle annetaan esimerkiksi sama arvo kuin suomalaisen pankin tekemälle talletukselle Euroopan keskuspankkiin.

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: