Siirry sisältöön

Pohjoismaita uhkaava velkakriisi?

by : 14.1.2014

Krugman jatkaa pohjoismaiden kiertueella kyseenalaisten neuvojen antamista. Nyt hän varoittelee pohjoismaiden kotitalouksien korkeasta velkaantumisesta Kööpenhaminassa.  Kommentoin tanskalaisten kotitalouksien korkeaa velkaantuneisuutta pari kuukautta sitten tässä jutussa, jossa totesin, että velan määrä ei sinällään kerro kovin paljon velkakriisin riskistä.

Kriisiriskin arvioiminen vaatii aivan muiden tekijöiden huomioimista. Ennen kaikkea kuinka vahvasti järjestelmä on riippuvainen ulkoisesta rahoituksesta joka voi ripeästi häipyä. Tanskalla (kuten Ruotsilla ja Norjallakin) on suuri ylijäämä vaihtotaseessa, eli kotitalouksien velanottoa voidaan hyvin rahoittaa kotimaisilla säästöillä.

Krugman vaikuttaa nyt suosittelevan, että näiden ylijäämämaiden pitäisi hillitä kulutustaan jarruttamalla kotitalouksien velkaantumista. Outoa, kun Krugman itse on painottanut, että Euroopan talouksien tervehdyttäminen vaatii, että ylijäämämaissa päinvastoin kasvatetaan kotimaista kysyntää.

One Comment
  1. 90-luvun lama opetti suomalaispankeille (myös Ruotsissa), että asuntojen hinnan romahdus pitää voida estää. Myös rakennusliikkeet säätelevät uudistuotantoa samalla tavalla. Näistä johtuen meillä ei ole asuntokuplaa, ellei sellainen aiheudu viennin romahtamisen aiheuttaman yleisen kansantalouden kaatumisen takia. Mutta tällainenkin globaali kriisi olisi lyhytaikainen, korkeintaan muutaman vuoden mittainen. Osuuspankithan 90-luvun laman jäljiltä kirjasivat varovasti ja pitkällä tähtäimellä luottotappioita ja välttivät säästöpankkien kohtalon.

    Kautta aikain pankkikriisi on koetellut nimenomaan säästöpankkeja, jotka ovat riittävän pieniä ja alueellisia, jotta ne voidaan laskea nurin. Suuria pankkeja kuten SYP ja KOP ei voitu ajaa alas (eikä SYP:llä ollut siihen tarvettakaan).

    Suurempi ongelma kuin Krugmanin visioima kotitalouksien kupla on ehdottomasti valtion velkaantuminen. Kun poliitikko ei koskaan joudu vastuuseen (pl. Kauko Juhantalo), niin valtio voi ottaa velkaa silmät korvat täyteen. Jos valtio olisi velaton, ei kotitalouksien velka edes nykyisellä tasollaan olisi millään muotoa huolestuttava. Nyt se alkaa olla.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: