Siirry sisältöön

Tuottavuuskasvun hyytyminen ei enne

by : 15.1.2014

Määritelmällisesti talouden kasvu voi perustua joko siihen, että hyödynnetään kasvavaa määrää työntekijöitä tai siihen, että tuotanto per työntekijä (tuottavuus) kasvaa. Me tiedämme, että edessä on haasteita tulevina vuosikymmeninä työntekijöiden määrän suhteen kaikissa länsimaissa kun väestö ikääntyy. Huolestuttavaa olisi, jos tuottavuuden kasvukin hyytyisi, kuten Talouselämä varoittelee mm. tilastokeskuksen viimeisempien lukemien perusteella.

Tuottavuuden kasvun ennustaminen on haastavaa. Se pitkälti perustuu siihen mitä uusia ideoita, tuotannon tehostamiseen tulevaisuudessa keksitään ja sovelletaan. Innovaatiot eivät tietenkään noudata vanhoja kaavoja.  En kuitenkaan näe mitään erityistä syytä uskoa, että tuottavuuden kasvu tulevina vuosikymmeninä olisi merkittävästi hitaampaa kuin aikaisemmin.

Suomessa tuottavuuden kasvu on tosiaan (kuten alla olevasta kuvasta näkyy) ollut viime vuosina poikkeuksellisen surkeata.  Tämä kuitenkin on pikemmin heijastuma talouden viime vuosien ongelmista kuin mikään enne tulevasta.

FINGDPproductivity

Ei ole mikään sattuma, että tuottavuus on tippunut niinä vuosina kuin talous on taantunut. Se ei tarkoita että tuottavuuden lasku olisi taantuman syy. Tuotanto ei ole laskenut siitä syystä, että tuottavuuden heikkenemisestä johtuen ei olisi pystytty tuottamaan enemmän. Päinvastoin tuotanto per työntekijä on laskenut koska vientiteollisuuden kysyntä on ollut heikko.

90 lamassa ei samanlaista ilmiötä nähty. Tuottavuus kasvoi silloin ripeästi kuin talouden taantui. Ero selittyy pitkälti sillä, että 90-luvun lama etenkin johtui kotimaisten investointien romahtamisesta.  Vientiteollisuus, jossa tuottavuus oli korkeampi, kasvatti osuuttaan taloudesta.

Viime vuosina talouden heikkous on johtunut nimenomaan vientiteollisuuden ongelmista, ja teollisuuden sisällä erityisesti telelaitetuotannon romahduksesta. Heikomman tuottavuuden sektoreiden osuus taloudesta on siten kasvanut.

Ripeään tulevaan tuottavuuskasvuun viittaa sen sijaan ETLA:n julkaisema raportti siitä, että tietokoneet uhkaavat viedä kolmasosan kaikista työpaikoista seuraavan parin vuosikymmenen aikana. Jos samaa tuotantoa pystytään tekemään 20 vuoden kuluttua kolmanneksen vähemmällä työvoimalla, se tarkoitta, että tuotanto per työntekijä nousee 50 prosenttia. Tämä tarkoittaisi jo hyvin kohtuullista kahden prosentin työvoiman tuottavuuden vuotuista kasvua.

Tosin huolena on tietysti, että tuottavuuden kasvu luo massatyöttömyyttä eikä talouskasvua.  Voin vain toistaa, että tämä huoli on yhtä perusteltu kuin huoli siitä, että traktoreiden ja puimureiden tulo olisi luonut massatyöttömyyttä.

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: