Siirry sisältöön

Tuottavuus ei kasva ainoastaan teollisuudessa

by : 16.1.2014

Teollisuuden supistuva osuus taloudesta nähdään usein uhkana tuottavuuden kasvulle. Palvelusektoreilla ei nähdä mahdollisuutta tuottavuuden kasvuun. Hiusten leikkaamista ei voi laittaa massatuotantolinjalle, eikä teatterinäytelmää voi koneista.

Teollisuuden ulkopuolellakin kuitenkin tuttavuutta voi kasvattaa, ja on kasvatettu. Vastakkainen käsitys perustuu pitkälti mielikuvituksen puutteeseen. Tuottavuuden kasvua mielletään kovin suppeasti. Tuottavuuden kasvu ei perustu vain siihen, että samoja asioitaan tuotetaan tehokkaammalla tavalla. Tuottavuus nousee ennen kaikkea siitä, että mietitään asioita täysin uudella tavalla. Tuottavuuden kasvu tulee myös aivan uusista tuotteista ja palveluista.

Omasta kokemuksesta tiedän miten ekonomistin työ on tehostunut dramaattisesti 20 vuodessa. Tietojen hakeminen oli aikoinaan työläistä puuhaa, jossa eri lähteistä yritti kerätä tilastoja ja tehdä analyysejä. Itsenäisenä ekonomistina toimiminen ilman palkattuja assistentteja olisi ollut lähes mahdotonta. Nyt minulla on käytettävissä enemmän tilastoja koko maailmasta kun mitä olisin voinut uneksia. Muutaman napin painalluksella pystyn niistä muokkaamaan haluttuja kuvia. Tämä on kiitos Macrobondin, joka käytännössä toimii minun ja monen muun ekonomistin assistenttina.

Satunnaisena teatterivieraana en kokisi tehostamisena, että vähennetään näyttelijöiden määrä per näytelmä. Nimenomaan taide- ja viihdealalla on kuitenkin tapahtunut valtava tuottavuuden kasvu viimeisen vuosisadan aikana. Elokuvien ja television kautta yksi näyttelijä pystyy tavoittamaan miljoonia katsojia.

Joo, elokuva ei kaikilta osin korvaa teatteria, ja siksi käynkin silloin tällöin teatterissa. Jos minun pitäisi valita satunnaisten teatterikäyntien ja sähköisen viihteen valtavan tarjonnan välillä, valitsisin ilman muuta sähköisen tarjonnan.  Sitä viihteen ja taiteen määrää mitä nykyään pystymme kokemaan, ei millään olisi pystytty tarjoamaan ilman sähköisiä viestimiä.

Elokuvan, tai esimerkiksi tietokonepelin, kohdalla tuottavuutta pitkälti rajoittaa vain markkinan koko. Tietokonepelin monistaminen vielä yhdelle käyttäjälle tuskin vaatii työpanosta olleenkaan. Mitä useampi käyttäjä, sitä korkeampi on tuottavuus. Globalisoituminen siten kasvattaa luovan työn tuottavuutta valtavasti.

Tämä tuottavuuden kasvu ei koske ainoastaan suurille massoille kohdistuvaa tuotantoa. Yhtä lailla tämä koskettaa avantgarde-taidetta pienelle sitä ymmärtävälle joukolle. Kun koko maailma on markkina, kaikkia makuja voidaan paremmin tyydyttää. Tämäkin on tuottavuuden kasvua (joskin se ei välttämättä tilastoissa näy).

En keksi miten kampaajan työtä voisi kovin paljon tehostaa. Tässä ehkä asioita kannattaa katsoa laajemmin kuluttajan perspektiivistä. Voiko kampaajan tarjoamaa tarpeiden tyydytystä hoitaa muulla tavalla? En ole tässä asiassa mikään asiantuntija, mutta minusta tuntuu, että tänä päivänä ei enää panosteta yhtä paljon häikäiseviin hiusten muotoiluun, kuin esimerkiksi vielä 80-luvulla – puhumattakaan 60-luvusta. Itsensä koristeleminen persoonallisella tavalla hoidetaan enemmän massatuotetuilla koruilla ja vaatteilla, jotka suhteellisesti ovat halventuneet verrattuna kampauksiin.

Voi olla, että olen täysin väärässä tämän esimerkin suhteen. Joka tapauksessa koko talouden tuottavuutta voidaan nostaa myös sillä, että korvataan jotain palvelua jonka tuottamista ei voi tehostaa, toisella tuotteella tai palvelulla. Tämä tietysti tarkoittaa, että joltain osin asiat ovat huonommin kuin aikaisemmin. Hiukset eivät ehkä ole yhtä näyttävässä kunnossa. Bensa-asemilla tankkaamme itse bensiinin tankkiin. Tärkeintä on, että meidän tarpeet on kokonaisuudessaan paremmin tyydytetty.

Talouden kehitys perustuu siihen, että ennakkoluulottomasti ajattelemme asiat uudelleen emmekä jähmety vanhoihin kaavoihin ja tuotantomalleihin.

From → Suomi, Yms

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: