Siirry sisältöön

Espanja nyt = Suomi 1994?

by : 20.1.2014

Espanjan talouden kriisi on pitkälti samankaltainen kuin Suomen talouden kriisi 90-luvulla. Kriisiä edelsi valtava lainarahalla ruokittu kiinteistökupla, jonka puhkeaminen ajoi talouden lamaan.  Eroja tosin on. Merkittävin on tietysti se, että Euron jäsenenä Espanja ei ole voinut turvautua devalvaatioon, Espanjan sopeutumisprosessi on siten hitaampi. Näyttää siltä, että Espanja viime vuonna saavutti taantuman pohjan. Suomen kokemukset 90-luvulla antavat edelleen osviittaa siitä, mitä Espanjassa nyt on odotettavissa.

Suomen talouden 90-luvun ongelmat perustuivat pääomamarkkinoiden avautumiseen 80-luvulla. Tämä toi suomalaisille mahdollisuuden ottaa lainaa alhaisilla koroilla. Suomen pankki ei voinut kuplaa hillitä korkoja nostamalla, koska sen kädet olivat sidottuja vakaan markan politiikkaan. Espanjan virhe oli liittyä Euroon, mikä sitoi Espanjan korot alemmalle tasolle kun mikä Espanjan taloudelle oli sopivaa ruokkien kuplaa.

Seurauksena Suomessa 80-luvun lopussa ja Espanjassa viime vuosikymmenen alussa oli kasvava velanotto ulkomailta. Vaihtotasealijäämä kääntyi negatiiviseksi. Suomessa velkaantuminen saatiin loppumaan, ja vaihtotase kääntyi ylijäämäiseksi 1994. Espanjassa käänne romahduksen alusta kesti pari vuotta pitempään, mutta vaihtotase kääntyi ylijäämäiseksi viime vuonna.

Finesspcacc

Huom! Tässä ja muissa kuvissa Suomen lukemat on piirretty 17 vuoden viiveellä. Suomen 90-luvun ja Espanjan nykyisen laman alkamisvuosi on siten kuvassa sama. Eli kuvassa esimerkiksi 2011 kohdalla näkyy Suomen tilanne 1994.

1994 oli myös vuosi jolloin Suomen talous kääntyi kasvuun laman jälkeen ja työttömyys kääntyi laskuun. Espanjankin kohdalla on nyt merkkejä, siitä että talous on kääntymässä nousuun ja työttömyys laskuun. Toki kuten Suomella 90-luvulla on syytä varautua siihen, että työttömyys pitkään pysyy ongelmana.

FinespUnemployment

Espanjan asuntomarkkinoilla ei ole paljoakaan merkkejä elpymisestä. Se ei ole välttämättä mikään este talouden kasvulle. Suomessakin asuntojen hinnat saavuttivat pohjalukemansa vasta 1996. Tämä ei kuitenkaan estänyt taloutta toipumasta.

Finesphousprices

Velkakuplan jälkeen kestävä nousu perustuu vääjäämättä viennin nousuun. Espanjassa kuten Suomessakin vienti kääntyi varsin ripeästi nousuun. Suomessa viennin nousu oli kuitenkin selkeästi ripeämpää kuin mitä Espanjan viennin nousu on ollut. Tämän myötä Espanjan talouden toipuminen on myös ollut hitaampaa.

Finespexp

Syy Suomen viennin ripeään käänteeseen löytyy tietysti osittain markan kellutuksesta, jonka myötä Suomen viennin yksikkötyökustannukset dramaattisesti laskivat tuontimaiden valuutoissa laskettuna. Espanjassa tämä prosessi on ollut tuskallisempi, ja kilpailukyky on siten parantunut paljon vähemmän. Sopeutumisprosessi ei ole tältä osin ehkä vielä päässyt tiensä päähän.

Finespulc

Suomen kokemuksen perusteella lohduttavaa on, että syväkään lama ei ole maailman loppu, vaan siitäkin voi toipua.  Vähemmän rohkaiseva opetus on, että toipuminen vie vääjäämättä aikaa, etenkin jos ei devalvaatiolla pystytä ripeästi kilpailukykyä parantamaan.

From → Euroalue, Suomi

2 kommenttia
 1. Espanjalla on vielä paljon lusittavaa, koska asuntojen hinnoissa on pohja saavuttamatta ja lainoja menee koko ajan pahaksi:
  http://cib.natixis.com/flushdoc.aspx?id=74366

  Yhteisvaluutassa tehty sisäinen devalvaatio on samalla tavalla tehotonta kuin kiinteän valuuttakurssinkin puolustamiseksi tehty sisäinen devalvaatio. Milton Friedman kirjoitti aiheesta jo kauan sitten:
  http://books.google.fi/books?id=Fv8846OSbvwC&pg=PA165&lpg=PA165&dq=%22if+internal+prices+were+as+flexible+as+exchange+rates%22&source=bl&ots=fLo3dN_Axx&sig=VMS2KQiQDmtJ11I88u5kQXdO7tg&hl=fi&sa=X&ei=ok7jUpPkMebaygPb04AY&ved=0CE0Q6AEwAw#v=onepage&q=%22if%20internal%20prices%20were%20as%20flexible%20as%20exchange%20rates%22&f=false

  Nyt kuitenkin Espanja on päättänyt yrittää sitä, mistä Friedman tuossa varoitti. Espanjan on pakko ulottaa sopeutusta aina vain uusille alueille, esimerkiksi eläkkäisiin. Silloin kun homma lopulta olisi hoidettu, kuka tietää mikä uusi negatiivinen, asymmetrinen sokki Espanjaan on iskenyt.

  Tietyllä tavalla nyt Espanjalle on vuosi 1994, mutta aika siellä on hidastettu, koska sopeutusmetodi on hillittömän tehoton ja luultavasti tuhoisa lukuisille talouden osa-alueille.

 2. Hei!

  Friedman oli tietysti aivan oikeassa siitä, että sisäinen devalvaatio on hidas prosessi, jonka hinta mm. työttömyyden nousuna sopeutumisprosessin aikana on korkea.

  Espanja on tästä hyvä esimerkki. Espanjalle on kestänyt kuusi vuotta päästääkseen suurin piirtein samaan käännepisteeseen kuin Suomi 90-luvulla kolmessa vuodessa. Ja Suomessakin prosessia hidasti, että kesti aikaa ennen kuin markkaa devalvoitiin ja loppujen lopuksi annettiin kellua.

  Hitaammallakin vauhdilla päästään ennen pitkää perille.

  Se, että asuntojen hinnat edelleen laskevat ei ole välttämättä este sille, että talous kääntyy nousuun. Suomessakin asuntojen hinnoissa nähtiin pohjat vasta sen jälkeen kun talous oli ollut muutama vuosi kasvussa.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: