Siirry sisältöön

Kehittyvien markkinoiden minikriisi

by : 27.1.2014

Tämän hetken puheen aihe finanssimarkkinoilla on huoli siitä, että kehittyvät markkinat ovat ajautumassa kriisiin. Syinä olisi mm. rahahanojen kiristyminen Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Mitään sellaista löysän rahan aiheuttamaa kuplaa, jonka puhkeaminen voisi horjuttaa koko maailmantaloutta, ei kuitenkaan kehittyvissä markkinoissa ole.

EmeFX

Viime päivien lasku kehittyvien markkinoiden valuutoissa näyttää osittain toistolta viime kesän tapahtumiin. Silloin spekulaatiot siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki alkaa kiristää rahahanoja, asettivat kehittyvien markkinoiden valuutat paineeseen. Nyt Fedin kiristyminen on alkanut.  Kun korot nousevat kehittyneissä maissa, kehittyvien markkinoiden tarjoama korkeampi tuotto sijoittajille on vähemmän houkutteleva, ja siten tyypillisesti näiden maiden valuutat heikkenevät.

Ei ole suurta syytä uskoa, että näillä valuuttakurssiliikkeillä olisi sen dramaattisempia vaikutuksia maailmantalouteen tai finanssimarkkinoihin kun viime kesän liikkeillä. Mitään toistoa 90-luvun lopun kaltaisesta kaikkia kehittyviä markkinoita ravistelevasta kriisistä ei ole.

Ei ole paljoakaan merkkejä siitä, että viime vuosien alhaiset korot olisivat ruokkineet mitään kuplaa kehittyvillä markkinoilla. Kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat päinvastoin jääneet jälkeen viime vuosien nousussa, eikä näiden maiden valuutoissakaan mitään nousua ole nähty.

Emeequityindex

Kehittyvät markkinat eivät tänä päivänä ryhmänä ole riippuvaisia rahavirroista länsimaissa samaan tapaan kuin 90-luvulla. 90-luvun kriisin jälkeen rahavirrat ovat nettomääräisesti menneet toiseen suuntaan. Kehittyvillä markkinoilla on ollut vaihtotaseessa ylijäämä. Niiden yhteenlaskettu ulkomaanvelka suhteessa vientituloihin on dramaattisesti pienentynyt.

ENEcaccextdebt

Toki tilanne vaihtelee maiden välillä. Esimerkiksi Turkilla ja Etelä-Afrikalla on viime vuosina ollut suuria alijäämiä. Näidenkään maiden kohdalla 90-luvun lopun kaltainen romahdus on poissuljettu yhdestä yksinkertaisesta syystä: Niillä on kelluvia valuuttoja. Maat eivät epätoivoisesti yritä puolustaa valuuttakurssejaan korkeilla koroilla, vaan heikkenevän valuutan annetaan vahvistaa vientisektorin näkymiä. Toki keskuspankeilla on syytä nostaa korkoja, jotta ei heikkenevä valuutta kiihdyttäisi inflaatiota – mutta reaalikorot pysyvät matalina.

Emerealinterestrates

Oma lukunsa on tietysti Kiina, jonka valuuttakurssi on tiukasti sidottu dollariin. Kiinan juan on kuitenkin pikemmin pidetty keinotekoisesti aliarvostettuna eikä mitään devalvaatiopaineita siten ole. Muiden kehittyvien markkinoiden valuuttojen heikkeneminen ei tätä tilannetta merkittävästi muuta. Kiinalle useimmat nämä maat eivät ole kilpailijoita vaan pikemmin Kiinalle raaka-aineita toimittavia kauppakumppaneita. Kiinan kohdalla ei ole tästä kehityksestä syytä huoleen, niin kauan kuin Kaakkois-Aasian maiden valuutoissa ei nähdä dramaattista heikkenemistä.

SEAFX

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: