Siirry sisältöön

USA:n kasvun kiihtyminen varastojen varassa

by : 31.1.2014

USA:n eilen julkaistut BKT-luvut vahvistivat talouden kasvaneen ripeätä vauhtia vuoden lopulla. Kasvun loppuvuoden kiihtyminen johtui kuitenkin pitkälti varastojen kasvusta, joka luonteeltaan on tilapäinen ilmiö. Lopputuotteiden myynnin kasvu on pysynyt verrattain vakaana. On silti syytä uskoa, että kasvun kiihtyminen tällä kertaa voi jäädä pysyväksi,

USAGDPcontributions

Varastojen kasvattaminen tai purkaminen ovat luonteeltaan tilapäisiä ilmiöitä. Varastoja ei kasvateta loputtomiin, vaan lopullisen myynnin kehitys määrä talouskasvua. Siten nämä luvut eivät kerro kovin selkeää sanomaa talouskasvun kestävästä kiihtymisestä.

On kuitenkin perusteltua syytä uskoa, että kasvu tänä vuonna vahvistuu. Tärkein syy tähän on, että julkisten kiristystoimien jarruttava vaikutus tänä vuonna pienenee. Viime vuonna erityisesti veronkorotukset mutta myös julkisten menojen leikkaukset jarruttivat kasvua.

Näyttääkin siltä, että varastojen kasvu tällä kertaa heijastaa vahvistunutta luottamusta tulevaisuuteen.

Varastojen kasvu on erityisen huolestuttavaa, jos se johtuu siitä, että loppukysyntä on jäänyt odotettua heikommaksi. Silloin on syytä olettaa, että seuraavina neljänneksinä varastoja puretaan mikä painaa talouden aktiviteettia alaspäin.

Myynnin kasvu on kuitenkin pysynyt vakaana, joten tällä kertaa varastojen kasvattaminen näyttää olevan tietoisen päätöksen seurausta. Siten ei ole yhtä suurta riskiä siitä että varastot kääntyvät vahvasti talouskasvua jarruttavaksi tekijäisi. Varastojen osuus viimeisen vuoden talouskasvussa on myös ollut selkeästi pienempi kuin vuoden 2010 kasvupyrähdyksessä.

From → USA

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: