Siirry sisältöön

Talouspoliittisen arviontineuvoston haaste

by : 11.2.2014

Kävin eilen kuuntelemassa ruotsin finanssipoliittisen neuvoston puheenjohtajaa professori John Hassleria Ekonomiska Samfundetin järjestämässä tilaisuudessa. Kuten Taloussanomat raportoi, Hassler painotti neuvoston riippumattomuutta.

Mielestäni professori Hasslerin tärkein viesti meille, kun nyt Suomeenkin ollaan perustamassa talouspoliittinen arviointineuvosto oli seuraava:

Finanssipoliiittisen neuvoston tehtävä Ruotsissa ei ole neuvoa hallitusta siitä mitä sen pitäisi tehdä. Tehtävä on antaa tutkittua tietoa päätöksen vaikutuksista, jonka perustella hallitus voi tehdä arvovalintoja.

Hassler otti esimerkin veroratkaisusta, joka hallituksen mukaan edistäisi työllisyyttä kasvattamatta tuloeroja. Demariopposition mukaan ratkaisu ei edistäisi työllisyyttä vaan ainoastaan kasvattaisi tuloeroja. Suomalisillekin tuttua eipäs-juupas keskustelua.

Neuvoston asia ei ollut ottaa kantaa ratkaisun puolesta tai vastaan. Se vaan selkeytti, että tutkimustulosten valossa ehdotettu veroratkaisu parantaa työllisyyttä mutta kasvattaa tuloeroja.

Tällä tavalla saatiin poliittista keskustelua fokusoitua arvovalintaan: parempi työllisyys vai tasaisempi tulonjako? Tähän arvovalintaan neuvostolla ei ole asiaa ottaa kantaa, ainoastaan tosiasioihin.

Tilaisuudessa ihmeteltiin miten Ruotsin finanssipoliittinen neuvosto päätyy kantaansa? Äänestämälläkö?  Hassler oli ymmällään. Eihän äänestämällä voi ratkota miten tosiasiat ovat. Jos ei neuvoston jäsenet pääse yhteiseen arvioon niin ne avoimesti kertovat, että tästä asiasta ei ole yksimielisyyttä.

Minusta tuntuu, että suomalaisessa keskustelussa monet ekonomistitkin usein keskittyvät esittämään ainoastaan ne faktat, jotka tukevat sitä vaihtoehtoa jota itse kannattavat.  Tämä ei auta selkeyttämään niitä välttämättömiä arvovalintoja, mitä politiikassa täytyy tehdä.

Olen itsekin saanut kritiikkiä siitä, että se mitä sanon on ehkä totta, mutta se ei edistä oikeiden politiikka-ratkaisujen saantia. Tällaisesta kritiikistä minä olen lähinnä ylpeä. Pyrkimykseni on, tässä blogissa ja muualla ensisijaisesti kertoa miten asiat minun parhaan arvioni mukaan ovat. Kuinka hyvin olen onnistunut jää muiden arvioitavaksi.

Kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseen. Faktat ovat kuitenkin faktoja, ja niitä pitää erotella mielipiteistä.

From → Yms

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: