Siirry sisältöön

Onko Suomi jäämässä Euroalueen kelkasta?

by : 27.2.2014

Euroopan komissio ennustaa tuoreessa talouskatsauksessaan Suomen talouskasvun jäävän muuta euroaluetta heikommaksi tänä ja ensin vuonna kun kasvu piristyy. Jos tämä toteutuu se olisi huolestuttava käänne. Kuten kirjoitin jonkun aikaa sitten Suomen talous on yleensä kun talouskasvu kiihtyy noussut muuta euroaluetta vahvemmin. Tästä syystä suhtaudun skeptisesti komission ennusteisiin. Viimeaikaiset Suomen talousluvut vahvistavat kuitenkin pelkoja siitä, että komissio voi sittenkin olla oikeassa

Komission ennusteen mukaan euroalueen talous kasvaisi tänä vuonna 1,2% ja Suomen 0,2 %. Ensi vuonna euroalueen kasvun odotetaan kiihtyvän 1,8 prosenttiin ja Suomen edelleen laahaavan perässä 1,3 prosentin kasvulla

Kun katsoo toteutunutta talouskehitystä Suomen talous on yleensä nousussa ja laskuissa kääntynyt jyrkemmin kun euroalue kokonaisuudessaan. Jos euroalue kasvaa 1,2-1,8 tämän perusteella suhdanneherkkä Suomen talous pitäisi kasvaa 2-3 prosenttia. Jos komission ennusteet toteutuvat se todellakin vahvistaisi, että Suomen talouden kehityksessä on tapahtunut rakenteellinen murros.

FINEURGDP

Alustavat BKT-luvut viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä ovat varmasti keskeinen tekijä komission Suomelle synkän ennusteen takana. Suomen BKT supistui reippaasti, kun koko euroalueen talous vahvistui. Suomen talous erkani siten selkeästi totutusta kaavasta.

En kuitenkaan yhden neljänneksen perusteella vetäisi kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä murroksesta talouskehityksestä.. Vielä kolmannella neljänneksellä Suomen talous seurasi tiivistii totuttua kaavaa. Suomen BKT-luvuissa olemme tottuneita rajuihin heilahteluihin neljänneksestä toiseen. Kuten Annika kirjoitti, on hyvin mahdollista, että neljännenkin neljänneksen luvut vielä muuttuvat merkittävästi.

Talouselämän luottamusluvuissa Suomen laahaaminen perässä näkyi luottamuksen heikentymisenä kesällä, kun koko euroalueen luottamus vahvistui. Suomenkin luottamus vahvistui kohti vuoden loppua mutta viime kuukausina kuilu on jälleen kasvanut. Tämän perusteella Suomen talouden totuttua kaavaa heikompi kehitys näyttäisi jatkuvan myös ainakin alkuvuonna.

Fineureconsent

Muutaman neljänneksenkään poikkeamat eivät vielä välttämättä kerro yhteyden katkeamisesta. Suomen talous laahasi saman tapaan jäljessä vuonna 2005, kun euroalueen talouskasvu alkoi kiihtyä.  Toivottavasti tälläkin kertaa poikkeama jää tilapäiseksi.

From → Suomi

4 kommenttia
 1. Nimetön permalink

  Saamko kaaviokuvaasi?

 2. Nimetön permalink

  Saanko käyttää kaaviokuvaasi?

 3. Nimetön permalink

  kouluprojektissa?

 4. Hei,

  Ilman muuta saat vapaasti käyttää sivustojen sisältöä, asianmukaisesti tietysti lähdettä mainiten.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: