Siirry sisältöön

Suomessa täystyöllisyys = Työttömyys 8%?

by : 27.3.2014

Yksi keskeinen kysymys Suomen talouden kasvunäkymien kannalta on, kuinka suuri osa työttömistä voidaan talouden toipuessa työllistää. Missä vaiheessa työvoimapula alkaa olla rajoittava tekijä talouden kasvulle? Tilastokeskuksen arvio 8,5 prosentin työttömyydestä valitettavasti vaikutta olevan aika lähellä täystyöllisyyttä näky-Suomessa.

Ennen vuoden 2009 taantumaa Suomessa alkoi olla hyvin selkeitä merkkejä työvoimapulasta. Avointen työpaikkojen määrä alkoi esimerkiksi kääntyä nousuun 2006, kun työttömyys putosi alle kahdeksan prosentin.

Finunemplvacancies

Kireistä työmarkkinoista kertoi myös palkkojen nousun kiihtyminen. Toki Suomessa palkkojen kehitys ei suoraan heijastaa työmarkkinoiden tilannetta, vaan riippuu tulopoliittisista ratkaisuista. Kireät työmarkkinat, ja sitä myötä tulleet kasvavat paineet palkkaliukumiin, kuitenkin edesauttoivat aikaansaamaan palkkoja nostavan työmarkkinaratkaisun.

Finwagesunemployment

Ilmiö toistui vuonna 2010: Avoimeksi jääneiden työpaikkojen määrä alkoi selkeästi kasvaa kun työttömyys putosi alle kahdeksan prosentin. Palkkojen nousussa ei tosin tällä kertaa ehditty nähdä mitään selkeää kiihtymistä ennen kuin talous kääntyi jälleen taantumaan.

Lohtu on toki, että työvoimareserviä löytyy myös työttömyystilastojen ulkopuolelta. Selitin tätä, kun pohdin kuinka korkea työttömyys oikeasti on. Aktiivisesta työnhausta luopuneet (jotka osittain näkyvät erona työ- ja elinkeinoministeriön j ja tilastokeskuksen lukujen välissä) ja työllistämistoimien kautta työllistyneiden määrä on kasvanut. Näiden ”piilotyöttömien” osuus työvoimasta on nyt kolme prosenttiyksikköä enemmän, kuin ennen taantumaa.

finhiddenunempl

On kuitenkin kysymysmerkki kuinka suuri osa tästäkään työvoimareservistä saadaan hyödynnettyä. Riskinä on, että aktiivisesta työnhausta luopuneet syrjäytyvät, eikä niitä helposti saada työllistettyä. Huolestuttavaa on myös, että työllistämistoimienpiteissä olevien määrä tuskin laski ollenkaan kun 2007-2008 alettiin nähdä merkkejä työvoimapulasta.

Toki ei ole yhtä työttömyysprosenttia, jossa yhtäkkiä työvoima loppuu. Jollain aloilla työvoimanpuute alkaa näkyä aikaisemmin kuin toisilla. Syvimmänkin taantuman aikana jostain ammattityövoimasta on ollut puute. Ehkä paras arvio täystyöllisyystasosta on jossain 6-8 prosentin välillä. Nähtävästi tämän alle ei saada työttömyyttä putoamaan perinteisillä talouskasvua vahvistavilla keinoilla. Työvoiman puute on yhtä lailla rajoite niin kysyntää kasvattavalle elvytykselle, että kilpailukykyä kohentaville toimille.

Tämä ei tarkoita, että meidän pitäisi tyytyä 6-8 prosentin työttömyyteen. Tarvitaan muita toimia, joilla saadaan työpaikkoja ja työntekijöitä kohtaamaan paremmin. Kaivataan rakenteellisia uudistuksia työmarkkinoihin, kuten esimerkiksi suurempaa joustoa palkkaeroissa eri työntekijäryhmien välillä.

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: