Siirry sisältöön

Arvostusinflaatio ja varallisuuden jako

by : 9.4.2014

Kirjoitin aamulla käyttäen Bill Gatesia esimerkkinä siitä, että heilahtelut osakkeiden arvostuksissa vääristävät kuvaa vaurauden jaosta. Kun osakkeiden arvostukset nousevat osakkeita omistavien rikkaiden suhteellinen varallisuus näennäisesti kasvaa, vaikka omistus ja tulovirrat eivät todellisuudessa olisi sen enemmän keskittyneitä kuin aikaisemmin.

Osakkeiden arvostusinflaatio itse asiassa selittää suurimman osan viime vuosikymmenien osakevarallisuuden arvon noususta suhteessa BKT:hen.

Vuodesta 1980 osakekurssit ovat Yhdysvalloissa nousseet reippaasti ripeämmin kuin mitä BKT on kasvanut. Suhteessa BKT:hen S&P 500 indeksi on noussut yli 160 prosenttia. (Eli jos suhteen indeksilukema oli 1980:100 se on nyt 260.) Huippu nähtiin tosin jo 90-luvun lopun tekno-osakekuplassa.

Mitattuna P/E-luvulla (hinta suhteessa voittoihin) osakkeiden arvostukset ovat nousseet samana aikana lähes yhtä paljon, 130 prosenttia.

UsequitygdpratioPE

 

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: