Siirry sisältöön

Gates, osakekurssit ja varallisuudenjako

by : 9.4.2014

Bill Gatesin varallisuus on kahdessa vuodessa noussut Forbesin laskelmien mukaan 25 prosenttia 15 miljardilla dollarilla 76 miljardiin. Pitäisikö meidän muiden nyt olla käärmeissämme siitä, että Gates on kahminut yhä suuremman osan yhteisestä potista? Tämähän on räikeä esimerkki siitä varallisuuden kasaantumisesta mikä on herättänyt paljon huolia.

Bill Gatesin varallisuuden nousu heijastaa tietysti ensi sijassa osakekurssien, eritoten Microsoftin osakekurssin, nousua. Microsoftin osakekurssi on kahdessa vuodessa noussut noin 25 prosenttia.

Microsoft

Microsoftin voitto vuoden 2013 tilikaudelta sen sijaan oli vuoden 2011 huipputuloksesta jonkun verran laskenut. Microsoft ei siis tällä kahden vuoden perioodilla ollut onnistunut käärimään suurempia voittoja liiketoiminnastaan.

Kysymys ei siis ole siitä, että Gates nyt omistaisi enemmän kun kaksi vuotta sitten. Ei siitä, että hänelle ohjaituisi suurempi osan talouden tuottamista tulovirroista (jos lasketaan, että Gatesin osuus Microsoftin voitoista on hänen tuloja). Hän ei ole rohmunnut kenenkään muun omistuksia itselleen.

Kysymys on vain siitä, että omistuksilla on nyt korkeampi hintalappu. Osakkeiden arvostuskertoimet ovat korkeampia.

Bill Gates voi ottaa hyödyn osakekurssien noususta ainoastaan myymällä osakkeita, eli vähentämällä omaa omistusosuuttaan. Pelkästään arvostuskertoimien noususta johtuva varallisuuden kasvu ei siten pitäisi antaa syytä huoleen varallisuuden keskittymisestä.

Tästä syystä mielestäni on oleellisempaa tarkastella tulonjaon kehitystä kun varallisuuden. Raportoitu varallisuus heiluu herkästi osakekurssien mukana, vaikka mikään ei ole oleellisesti muuttunut.

From → Yms

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: