Siirry sisältöön

OMT ja korkoerojen lasku

by : 28.4.2014

Sain Twitterissä kommentin, jossa todettiin, että sijoittajat toimivat varsin rationaalisesti kun otetaan huomioon ”ecb:n OMT-lupaus”, eli Draghin lupaus tehdä mitä tarvitaan euroalueen pelastamiseksi.

Draghin puhe oli tietysti tärkeä käännekohta markkinoille. Ei ollut sattuma, että valitsin tarkastelujakson alun jutussani Rationaaliset valtionlainamarkkinat juuri sen ajanjakson kun EKP oli valmistelemassa OMT-ohjelmansa.

Muutama pointti:

Jos Draghin puhe on selitys korkoerojen laskulle, tehokkailla markkinoilla korkoeron olisi pitänyt laskea välittömästi puheen jälkeen, tai viimeistään syyskuussa kun EKP ilmoitti hyväksyneensä OMT:n periaatteet (alla olevassa kuvassa harmaalla merkitty ajanjakso). Jos tämä oli selitys, jotkut sijoittajat näköjään huomasi Draghin puheen vasta vuosi myöhemmin.

PIISB10yr

On myös järjetöntä antaa niin suuri painoarvo yhdelle EKP:n ohjelmalle.

Ensinnäkin OMT:n ei olisi pitänyt olla kenellekään kovin suuri yllätys. EKP oli aikaisemmin signaloinut valmiutta tukea kriisimaita valtionlainaostoilla 2010 ja 2011, sekä valtavilla kolmen vuoden rahoitusoperaatioilla talvella 2011-2012. EKP:n lisätoimista oli spekuloitu jo kauan, joten rationaalisen sijoittajan olisi pitänyt antaa niille suuren todennäköisyyden ennen Draghin puhetta.

Itse olin koko ajan pitänyt itsestään selvänä, että EKP on valmis tekemään kaikkensa euron pelastamiseksi koska antamalla euron tuhoutua EKP tekisi itsemurhan.

En näe miksi EKP:n valmiutta epäilevät olisivat yhtäkkiä vakuuttuneet, siitä että EKP kertoi vielä yhdestä pelastusohjelmasta. Aikaisemmin kun EKP oli lähtenyt ostamaan valtionlainaostoja ostoja oli jonkun ajan kuluttua keskeytetty.

OMT:hen myös liittyy ehto, että apua saava maa on apuohjelmien piirissä, ja sillä on siten sovittu ohjelma julkisen talouden tervehdyttämiseksi. Eli EKP ei OMT:n myötä luvannut ehdotta tukea maata, joka ei itse saa valtiontaloutta kuntoon.

 

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: